Menü

Hogyan ápold újszülötted bőrét?

Az újszülöttek bőre messze van a tökéletestől, de ez nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben velük. A ráncok, a pirosság, a szárazság és a pelyhek teljesen normálisak. A baba bőrének meg kell tanulnia alkalmazkodni a külvilághoz, hiszen mostmár nem az anyaméhben él. Az újszülöttek bőrének legtöbb tökéletlensége idővel eltűnik. A koraszülöttek arcán és hátán például gyakran puha szőröcskék vannak, ez a lanugo, ami a magzat testét borítja az anyaméhben. A túlhordott babák bőre pedig gyakran száraz, hámló. Néhány héten belül azonban ezek nyomtalanul helyrejönnek.

A baba születését követő első hónapban nagy valószínűséggel semmi szükség nincs krémek használatára. Ha valamiért mégis erre kényszerülsz, figyelj oda, mivel ápolod babát bőrét. A picik bőre nagyon érzékeny, sok anyag ismeretlen számukra, ezért csak speciálisan babák bőrére fejlesztett termékeket vásárolj. A felnőtteknek előállított termékek gyakran tartalmaznak festékeket, illatanyagokat, amelyek az újszülöttek bőrének túl kemények, ezért gyakran problémákat okozhatnak. A talkum például tüdőproblémákat okozhat, míg a kukoricakeményítő pelenkakiütésekhez vezethet.

Talán meglepő lehet, de a babákat nem kell minden nap fürdetni. Az első néhány hétben bőven elég, ha pelenkacserekor megtisztítod őt az érintett területeken, és este szivaccsal átmosod. Ha megizzadt, nyugodtan megfürdetheted, de a jelenlegi ajánlások szerint még akkor is elég a szivacsos mosdatás. Egy hónapos koráig a babának nincs szüksége teljes testes fürdetésre. Egy éves koráig pedig elég 2-3 naponta fürdetni. A túl gyakori fürdetés kiszárítja a bőrt, ezáltal hamarabb vezethet bőrproblémákhoz. A fürdetések között pedig töröld át az arcát és a kezeit egy nedves, meleg mosókendővel, és ne feledkezz meg a hónaljáról, valamint a nyaki ráncocskáiról sem.

Ha a babádat már rendszeresen fürdeted, akkor se feledkezz meg róla, hogy a bőre puha és szenzitív. Ne fürdesd 3-5 percnél tovább, és a könyököddel vagy a csuklód belső felszínével mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, nehogy túl forró legyen. Ha használsz testápolót, azt még a baba nedves bőrére kend. A törülközővel ne dörzsöld a bőrét, inkább csak tapogasd át vele, így szárítsd meg.

A koszos, nyirkos pelenka kiütéseket okozhat, ezért elengedhetetlen, hogy a baba pelenkáját a lehető leggyakrabban cseréld. A pelenkakiütések általában egy héten belül maguktól elmúlnak, emiatt nem kell aggódnod. A pelenkacserék között nedves kendővel töröld le a babád popsiját, és szárítsd meg. Nagyon jó, ha hagysz neki egy kis időt, hogy szellőzzön. A popsikrémek használata is előnyös lehet, hogy megelőzd a kiütések kialakulását.

Normális, hogy a babákon kiütések jelennek meg, azonban, ha ezek viszketnek, hólyagosak, váladékoznak vagy kérgük lesz, mindenképpen vidd orvoshoz.

Ne csak a babaruhákat, hanem a saját ruháitokat is mosd bababarát mosószerrel, mosószódával, így sok kellemetlenségtől megóvhatod kicsinyedet.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-newborn-skin-care

Fort Molnár Henriett

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.