Menü

Mi a jin-jang szimbólum titka?

A jin-jang szimbólum sokaknak ismerős, de a titkát, jelentését, azt, amit szimbolizál, csak kevesen ismerik. A szimbólum közismert Nyugaton, ám sokaknak felszínes az ismeretük róla.

Egyik leggyakoribb és legelfogadottabb magyarázata az, hogy az egymással szemben álló erők kiegészítik egymást, a harmóniát szimbolizálja, ez azonban nem elegendő és nem teljes megállapítás.

Honnan ered a jin és jang szimbóluma és pontosan mit takar?

A netes forrásokból tudom, hogy a „jin” jel jelentése „a hegy árnyékos oldala”, míg a „jang” jel ennek ellentétes verziójaként a „a hegy napos oldala”. Ellentétes és egymással szemben álló tulajdonságokat jelöl, például az említett sötét és világos. Ahogy fény nincs árnyék nélkül, úgy egyik sem létezhet a másik nélkül.

A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást.

A fő mondanivaló, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét, kiegészítik, kiegyenlítik egymást, együtt alkotnak kerek egészet, magában hordozva az állandó változás lehetőségét. A jin és jang ábrázolása két színnel történik. Általánosan ismert fekete-fehér ábrázolás, de változatos színekben is előfordulhat, így semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy kizárólag fekete-fehér.

Mi a jin-jang fő mondanivalója és jelentése?

A tanítások szerint a hegy örök és állandó, a Nap örök és mozgásban van, a jin és jang alakok pedig általuk jönnek létre és egészítik ki, tartják egyensúlyban egymást.

Hogy kerül kapcsolatba a jin-jang és a keleti orvoslás?

Az ősi kínai orvoslás szerint akkor jön létre betegség, ha az életerő kibillen az egyensúlyából.

A természetfilozófiai alapú, hagyományos, több ezeréves múltra visszatekintő kínai gyógyászat elmélete szerint az egészségünk alapfeltétele az egyensúly, melynek része a jin-jang, a harmónia. Ha ez a harmónia megbomlik, betegségek alakulnak ki. Az életenergia neve a kínai nyelvben csí, mely a jin és a jang egybeolvadásakor keletkezik, s a meridiánokon halad.

A csí áthatja a testet és a lelket, minden élő szervezetet, s ha nem működik a folyamat, kialakul a betegség. Az egyensúlyból való kibillenést a helytelen életmód okozza, már a táplálkozástól kezdve.

A kínai medicinát gyakorló orvosok leginkább a testi jelekből tudják megállapítani, hogy melyik szerv működése szabálytalan, melyik meridián működésében van zavar. Mi az, ami gyengíti az energiát, és gyulladást hoz létre egy-egy szervben.

A kínai medicina leggyakrabban többféle terápiával kezeli a betegségeket: akupunktúrával, akupresszúrával, köpölyözéssel, de kedvelt módszer a tuina is (a bőr meridiánpontjainak ingerlése). A tuina-terápia főként a hosszan tartó betegségeknél sikeres. A kínai gyógyászat szerint egészségünk szempontjából az életenergia, a csí szabad áramlása az egyik legfontosabb. Ha ez akadálytalanul áramolhat a meridiánokon át, akkor egészségesek maradunk.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.