Menü

A toxikus kapcsolatok jellemzői

Még a legjobb kapcsolatokban is vannak nehéz periódusok. Nehézségekbe ütközhetünk a szüleinkkel, a testvéreinkkel, a hitvesünkkel. De ezek miatt nem érnek véget kapcsolatok. Ha egy kapcsolat egy konfliktushelyzeten együtt megy át, még ha az zűrös is, akár javíthatja is az adott kapcsolatot. De ha egy kapcsolat valóban mérgező, építkezni nem lehet belőle, viszont ha benne maradunk, sokat veszíthetünk. De hogyan mondható meg, hogy egy kapcsolat toxikus, vagy csak megvannak a maga hullámvölgyei, és egyébként rendben működik?

Érzelmi bántalmazás

Ha az érzelmi bántalmazás jelen van a kapcsolatban, az biztosan nem egy komplikált időszak része, hanem egy toxikus kapcsolat. Az egymást szerető emberek bár olykor hirtelen felindulásból mondhatnak egymásnak bántó dolgokat, amelyek fájdalmasak is lehetnek, de általában nem ez a jellemző. Ezek mindössze különálló kis incidensek.

Ezzel ellentétben az érzelmi bántalmazás más. Ha egy személy kigúnyol vagy lekicsinyel, esetleg folyamatosan kritizál, az is előfordulhat, hogy saját magunkat kezdjük el hibáztatni, és elhisszük, hogy valóban megérdemeljük ezeket a támadásokat. A saját önértékelésünket tesszük tönkre.

Gázláng-effektus

Ez a kifejezés arra utal, hogy a kapcsolatban folyamatosan a saját valóságunkat kérdőjelezzük meg. Egy munkakapcsolatban ez úgy nézhet ki, hogy elmondjuk a kollégánknak, hogy nem teszi magát eléggé oda egy adott projektben, neki viszont sikerül meggyőznie, hogy mi vagyunk azok, akik nem dolgoznak eleget.

Egy tipikus párkapcsolati példa, amikor az az érzésünk, hogy a partnerünk megcsal minket, de ő kitartóan tagad, és azt mondja, csak beképzeljük a dolgot, mi máris ott tartunk, hogy magyarázkodni kezdünk paranoid viselkedésünk miatt.

Azok az emberek, akik ezt a viselkedésformát alkalmazzák, rendkívül ügyesek abban, hogy a manipulációt elmaszkolják, ezáltal azt nehezen felismerhetővé tegyék.

Időszakos megerősítés

A manipulatív emberek gyakran tarthatnak benne minket egy se-veled-se-nélküled kapcsolatban. Időről időre kedvesen kezelnek, a maradék időben viszont rosszul bánnak velünk. A partnerünk gyakran tudomást sem vesz rólunk, mi pedig már eljutunk arra a szintre, hogy megkérdőjelezzük a kapcsolat létjogosultságát és a saját önértékelésünket, de abban a pillanatban, amikor kilépnénk a kapcsolatból, hirtelen megjelenik a partnerünk, figyelmet tanúsít irántunk, ami ugye oooooolyan jól esik. Bemagyarázzuk magunknak, hogy ezúttal minden más lesz, a múltbéli viselkedéseire pedig kifogásokat találunk. Hamarosan viszont ugyanúgy fog viselkedni, mint korábban – mintha nem is léteznénk.

Évtizedeken keresztül tartó kutatások kimutatták, hogy az időszakos megerősítés egy nagyon erős viselkedésforma, ami arra késztet minket, hogy folyamatosan dolgozzunk az elismerésért. Ez ugyanaz a dinamika, mint ami a kísérleti patkányokat arra készteti, hogy megnyomjanak egy kart, és a jutalmat megkapják. Soha nem tudjuk, mikor jön a következő elismerés, szóval folyamatosan próbálkozunk. Fárasztó és megtévesztő.

Szociális izoláció

Legyünk óvatosak azokkal, akik megpróbálnak minket szociálisan visszatartani – kritizálják a családot, igyekeznek távol tartani a barátoktól. Ha csökkentik a kapcsolatunkat a külvilággal, az egy remek módja annak, hogy kontrolláljanak minket, definiálják a valóságunkat.

Megakadályoznak, hogy önmagad légy

Egy egészséges kapcsolatban azért szeretjük a másikat, aki és amilyen. Ösztönözzük egymást, hogy önmagunk legyünk – vagy önmagunk egy jobb verziója, de alapvetően mégis mi maradjunk. A mérgező kapcsolatokban azonban azt halljuk, hogy soha nem vagyunk elég jók, legyünk valaki mások. Hagyjunk hátra mindent, ami önmagunkká tesz minket.

Ha a fentebb felsorolt viselkedésformák közül bármelyiket felismered a kapcsolatodban, gondolkodj el rajta, hogyan tovább. A döntés nem szükségszerűen egyszerű – a mérgező kapcsolatok gyakran mérgező véget érnek – szóval tedd meg a szükséges előkészítő lépéseket, hogy a vége biztonságos legyen. Még ha nehéz is, a mentális, érzelmi és spirituális jóléted miatt megéri.

Forrás: https://blogs.webmd.com/from-our-archives/20191119/5-signs-of-a-toxic-relationship

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.