Menü

A segélyhívás menete

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

MI A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁM?

Hazánkban és az Európai Unió számos országában egységes segélyhívószámként működik a 112. A 112-es szám az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot azzal a céllal hozták létre, hogy a bajbajutottaknak csak egyetlen segélyhívószámot kelljen hívniuk.

A korábban használatos 104 (mentők), 105 (tűzoltóság) és 107 (rendőrség) segélyhívó számokat 2014-ben kezdték a 112-es számra átirányítani.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

A 112-es segélyhívást hazánkban Miskolcon és Szombathelyen fogadják, itt vannak a hívásfogadó központok, ahonnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes szervekhez.

Segélyhíváskor milyen információkat kell elmondani?

Elsősorban az alábbi alapinformációkat mindenképp el kell mondani, a lehetőségekhez és körülményekhez képest nyugodtan és érthetően:

a bejelentő neve, telefonszáma,
az esemény helyszíne,
hogy mi történt, kinek van szüksége segítségre,
felmerül-e közvetlen életveszély,
a sérültek számát és a sérüléseiket,
illetve, hogy műszaki mentés szükséges-e.

A megfelelő segélyhívás alapján kerülnek riasztásra az adott feladat ellátásához szükséges szervek (tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem).

A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

A segélyhívást egy szakképzett diszpécser fogadja, aki célirányos kérdések alapján rövid időn belül dönt, hogy hova kapcsolja tovább a hívást.

Fontos, hogy a segélyhívó, a segítség megérkezéséig – amennyiben a helyszín biztonságos, tehát nem áll fenn elektromos feszültség, gázszivárgás, tűz, füst, vagy robbanásveszély - kezdje meg a halaszthatatlan, életmentő beavatkozásokat (pl. újraélesztés, vérzéscsillapítás), s minden esetben viseljen védőkesztyűt, maszkot, különösen fontos ez járványok idején.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.