Menü

Miért hízok, ha nem eszek sokat?

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat. Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők – például a stressz és az alváshiány – is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához.

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha az étrendedben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint a cukros gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a felvágottak, a pékáruk, a sültkrumpli, hamburger, csoki, chips és barátai, akkor nagy valószínűség szerint az étkezési szokások állnak a háttérben. Hiába tudsz ugyanis megálljt parancsolni magadnak és hiába eszel keveset, ezek a transzzsírban gazdag élelmiszerek magas szénhidrát-, és kalóriatartalommal rendelkeznek.

2. Túl sok cukrot eszel

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a túlzott cukorfogyasztás is. Észre sem veszi az ember, hogy napi szinten mekkora mértékben zabálja két pofára a cukrot. A cukros üdítők, energiaitalok, egy-két kanál cukor a kávéba, a jégkrém, a fagyi, az ad hoc jelleggel bekapott sütik mind-mind igazi cukorbombák.

3. Keveset mozogsz

Hiába eszel keveset: ha nem mozogsz és feldolgozott élelmiszereket eszel, akkor az egyenes út a hízás felé. Az egész napos ülőmunka, a vezetés és a kanapén tespedés egyébként sem egészséges, de gondolj csak bele: ilyenkor a szervezeted csak minimális kalóriát éget el, és jó eséllyel többletkalóriát viszel be.

4. A jó öreg jojó-effekt

A jojó-effektusról már írtunk bővebben, ezért most csak érintőlegesen ejtünk róla néhány mondatot. A jojó-effektus azt jelenti, hogy amíg diétázol és sanyargattod magad, addig lefogysz és tudod tartani a súlyodat, később azonban – amint visszatérsz a régi életmódodhoz – visszahízol.

5. Egy (eddig nem diagnosztizált) egészségügyi problémád van

Bár a leggyakrabban életmódbeli dolgok állnak a hízás hátterében, ritkábban előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémád van, ami hízáshoz vezet.

Ilyenek többek között:

Pajzsmirigy-alulműködés: ez az állapot súlygyarapodást okozhat, és nehezebben tudsz miatta fogyni. További árulkodó tünetek lehetnek a libidócsökkenés, az állandó fázás, a rossz közérzet, a rekedtség, a halláscsökkenés, a fáradtság, illetve a szellemi működés hanyatlása.

6. Nem alszol eleget

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyél. A túl kevés alvás olyan tüneteket okozhat többek között, mint a fáradtság-érzet, memóriaromlás, idegesség, ügyetlenség, evéskényszer és az ezzel együttjáró elhízás.

7. Túl sokat stresszelsz

A krónikus stressz (distressz) gyakori probléma a mai kor emberénél, hiszen rengeteg inger ér minket, amelyekre sok esetben stresszel reagálunk. Ezzel nincs is baj: a stressz teljesen természetes, sőt segít a túlélésben és a jobb teljesítmény elérésében is.

Amennyiben tehát sokat stresszelsz, próbáld meg a hétköznapjaidba beépíteni az olyan rutinokat, mint a jóga, a meditáció vagy egész egyszerűen szakadj el a szürke hétköznapoktól és menj el sétálni egy erdőbe vagy egy parkba. Meglátod, segíteni fog.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.