Menü

A rágózás előnyei és hátrányai

Mentolos, nagyon mentolos, gyümölcsös, cukros, cukormentes. Van, aki minden nap rágja, van aki sohasem, és néhányan csak alkalmanként használjuk. Emellett a rágózás egyfajta kifejezőeszköz is lehet, amely hozzájárul egy adott ember személyiségéhez, megjelenéséhez. Az alábbi cikkben a rágózás főbb előnyeire és hátrányaira kaphatunk választ.

Törekedjünk a cukormentesre!

A cukormentes rágógumik legfőbb előnye, hogy nem roncsolják a fogakat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Emellett segít a diétában, és rendszeres használata mellett csökken az igény a kalória bevitelre, valamint a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága is növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, viszont energikusabbnak érezhetjük magunkat, (habár ez azért nem minden helyzetben igaz). A cukormentes rágók használata és a bőséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfőbb mankója. Valamint ma már szerencsére a legtöbb rágó cukormentes, és rengeteg ízvilág van, többek között a gyümölcsös is, ezáltal ha valaki nem szereti a mentolosat, akkor a gyümölcsösek is jó alternatívát jelentenek.

Melyek a rágózás egészséges hatásai

Megtisztítja a fogakat a lepedéktől

Megelőzi a fogszuvasodás kialakulását

Segít a káros szenvedélyekről való leszokásban
Üde leheletet biztosít
Fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogakon
Javítja a száj öntisztulását
Diéta idején a rágózás csökkenti a kalóriabevitel iránti igényt

Moderálja az édességek iránti vágyódást

Segíti a falásrohamok elkerülését
Az édes íz nyugtatólag hat az ízlelőbimbókra
Segít a stressz csökkentésében is
A rágózás jótékony hatást gyakorol a memóriára

A rágózás veszélyei és hátrányai

Az állandó, és folyamatos rágózás következményeként az állkapocs elmozdulhat, vagy kilazulhat. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy akkor már soha többet nem lesz jó az állkapcsunk, viszont a folyamatos rágás hatására elfáradhatnak az állkapcsunk izmai is. Emellett ha valaki nagyon “csámcsog”, nagy hévvel rágózik, akkor egyfajta esztétikai hátrányt is jelent, mivel sok helyen nem szimpatikus, legyen az éppen egy orvos, vagy az iskola.

A tartós, mindennapos rágózás az ízérzékelést és az emésztést is ronthatja, mivel mindez a száj PH értékére is hatással van, és emiatt a száj kémiája is felborul. Egy idő után egyre kevésbé érzünk ízeket, vagy akár bizonyos ízeket tévesen érzékelünk. Valamint a rágózás egy idő után az emésztésben és a gyomorsav termelésben is szerepet játszik, a tartós használat hatására pedig túl sok gyomorsavunk termelődhet, amely aztán refluxot, gyomorégést eredményez.

Sokszor előforduló hiba, hogy az emberek túl sokáig rágóznak, ugyanis a megfelelő időtartam maximum 15-20 perc, és legfeljebb napi 2-3 alkalommal. Ezzel szemben gyakori, hogy az emberek sokkal hosszabb ideig, akár 1-2 óráig is használnak egy-egy darabot amely már nem feltétlenül egészséges a fogak és a száj számára sem.

A rágózás összességében jóval több előnnyel, mint hátránnyal jár. Ha megfelelő mértéket tartunk, és napi szinten maximum 2-3 alkalommal használjuk, akkor segíthetünk magunknak vele a fogyásban, segít megőrizni a száj higiéniáját és megelőzni a fogak elromlását, csökkenti a stresszt, valamint jó esetben üde leheletet és fehér fogakat biztosít.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.