Menü

Alkohol cukorbetegség esetén

A nyári hónapokban igen sokan tartanak és mennek el kerti partikra, ahol a bogrács és a grill mellett különböző alkoholok is előkerülnek. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy vajon koccinthatnak-e velük a cukorbetegek, vagy inkább mást töltsenek a poharukba?

A cukorbetegek speciális étrendre szorulnak

Azok, akik diabetes-szel küzdenek, kénytelenek nagy figyelmet fordítani az étkezésükre, hiszen a túl magas/alacsony vércukorszint igen komoly következményekkel járhat. Éppen ezért fontos ügyelniük arra, hogy minden nap, a dietetikus által meghatározott szénhidrát-és kalóriamennyiséget vigyenek be, ügyelve a gyors és a lassú szénhidrátok megfelelő napi elosztására. A cukorbeteg diéta egyik legfontosabb pillére -több más mellett-, hogy ki kell iktatni az étrendből az olyan ételeket és italokat, melyek cukrot tartalmaznak. Persze nekik sem kell lemondaniuk az édes ízekről, hiszen mesterséges és természetes édesítőszerekkel (pl. stevia, eritrit) remekül lehet helyettesíteni a tiltólistás készítményeket.

Mi a helyzet az alkoholokkal?

Az alkoholfogyasztás igen megosztó kérdéskör a cukorbetegek esetében, hiszen sokan úgy gondolják, diabetes fennállásakor teljes mértékben száműzni kell őket. Pedig valójában, ha a beteg ügyel arra, mit, mivel és mennyit kortyol belőlük, akkor nyugodtan tölthet a poharába.

Nem mindegy, mit iszik

Először is fontos tudni, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, míg a huzamosabb idejű, nagy mennyiségű italozás veszélyes mértékben lecsökkentheti azt, ugyanis gátolja a máj glükóz-kibocsátását.

Ezen túl lényeges tudni azt is, hogy az adott ital tartalmaz-e cukrot, ha igen, mennyit, valamint hogy mennyi a szénhidrát-tartalma.

A likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok/pezsgők nagy része igen cukros, ezért ezeket tanácsos elkerülni, mivel először gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd utána hirtelen túlzott mértékben le is esik. Egy pohár jó minőségű – nem édes – bor vagy száraz pezsgő azonban megengedett, sőt, bizonyos mértékben még jót is tesz a vércukor szintjének. Egy több hónapig folyó tanulmány bizonyította, hogy hosszútávon az éhomi vércukor jelentősen csökkenthető napi 1 dl száraz vörösbor ebéddel vagy vacsorához történő elfogyasztásával.

Sörfogyasztásnál mindig számoljuk bele a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is!

Mindig egyen mellé valamit

Már korábban említettük, az alkohol gátolja a máj glükóz-kibocsátását, ezért könnyen hipoglikémiához vezethet túlzott mértékű fogyasztása, főleg, ha nem rágcsál mellé valamit!

Hogy elkerülhesse a glükózszint túlzott csökkenését, étkezéshez kötötten történjen az alkoholfogyasztás! A legjobb, ha rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót fogyaszt, pl. teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit.

Óvatosan a mozgással

Sokan bulikban, fesztiválokon nyúlnak főleg alkoholhoz, amikor az embert sokszor elkapja a hangulat és táncol, folyton mozog, ami odafigyelés nélkül önmagában is megnövelheti a hipoglikémia esélyét. Ha azonban alkoholt fogyasztott a beteg, akkor ennek rizikója még nagyobb, ezért ekkor vagy kerülje a túlzott mozgást, vagy figyeljen oda nagyon a vércukorszintjére, egyen, és lehetőleg többször ellenőrizze a vércukorszintjét!

Pótolja a folyadékveszteséget

Az alkohol köztudottan vízelvonó és vízhajtó hatással rendelkezik, ezért az illető könnyen dehidratálódhat. Ez az egészségeseknél is veszélyes, pláne cukorbetegségnél, mivel a kiszáradás sűrűbb vért, ami pedig magasabb vércukorszintet eredményez!

Óvatosan az étkezéssel

Említettük, miszerint alkoholfogyasztás mellett fontos rágcsálni valamit, ám a ló másik oldalára sem szabad esni!

Ugyanis az alkohol hatására jelentősen megnő az étvágy, ezért fontos, hogy ne lépje túl a javasolt szénhidrát- és kalória mennyiséget, mely sem a vércukrának, sem pedig a testsúlyának nem tesz jót!

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.