Menü

Gondolj télre, vess nyár végén is a kertbe

A tavaszi vetések szépen beérnek nyárra, ősz elejére, aki ügyesen csinálja, sok mindent el tud tenni a hűvösebb hónapokra üvegekben vagy fagyasztóban. Amikor kiürül a kert, mert mindent felhasználtunk, érdemes újra bevetni, hogy télre is legyen mivel foglalkozni.

Nekem a nyár vége a befőzések idejét jelenti pár éve, tulajdonképpen mindent felhasználok, amit kapok, termesztünk, esetleg olcsón hozzájutunk. Teszem ezt azért, mert jobban ízlenek a magam által főzött dolgok, azért, mert így a gyerekeim is ezt látják és nem hiszik azt, hogy a szupermarket polcán terem a barack, azért is, mert kikapcsol a kerttel való foglalkozás és az ezzel járó konyhai munka, na és persze azért is, mert olyan jó érzés, amikor csak lekapom a polcról a paradicsomszószt egy spagettihez, vagy a lekvárt a palacsintához. Nem mellesleg ezzel próbálok spórolni is, hiszen három gyerek mellett azért van mire költeni.

Augusztus végére felszabadulnak a magaságyások földjei, szóval van pár ötletem, hogy mit is lehet ebben a melegben belevetni, hogy később is legyen valami termés. A nyári vetésnél arra kell figyeli, hogy többet kell öntözni, jobban kell védekezni a kártevők ellen, és olyan növényt kell választani, ami kedveli a meleget, ehhez adok most tippeket.

A salátafélék kiváló termőképességűek, bírják a hőséget. A tépősaláta, madársaláta, fejessaláta szépen hozza, amit elvárunk tőle, még az első fagyok előtt gyönyörű termésre számíthatunk. A rukkola elég megosztó személyiség, íze nagyon különleges, viszont aki szereti, mindenhez hozzáadhatja és cserepekbe is vethetjük magját, így a balkonok kis éke is lehet. A kelkáposzta és a kínai kel, olyan növény, ami kimondottan hidegtűrő. Lehet, hogy eltart a növekedés két hónapig is, de érdemes kivárni.

Az uborkát is érdemes újra vetni, gyorsan nővő, sok terméssel büszkélkedő, de figyeljünk oda a tápoldatozásra és öntözésre. A póréhagyma érdekessége, hogy olyan hagymaféle, ami fagytűrő, így akár téli hónapokban is szedhetjük, télen jól fog esni egy kis hagymaleves alapjaként. A sütőtök az őszi időszak nagy slágere, sokféle felhasználási módja van, viszont vízigényes és a műtrágyát is kedveli, ha ezt megkapja, annyi termést hoz, hogy a szomszéd is ezt fogja enni.

Ne feledkezzünk meg a fűszernövényekről sem. A bazsalikom, az olasz konyha egyik kedvence például kifejezetten kedveli a hűvösebb időt, fagy előtt cserépben a lakásban is jól érzi magát. A koriander az ázsiai és mexikói ételek fűszere, többször is vethető, azonnal magot ad, amint betakarítható. A kapor is folyamatosan a földbe szórható, virágzás előtt kell leszedni és vagy szárítva őrölni, vagy fagyasztóban tárolni. Végül a magyar konyhára gondolva vessünk petrezselymet, melyet cserépen a hűvösebb idővel a lakásba tudunk vinni.

A befőzés alkalmával kiürülő kertet érdemes újra hadra fogni, így az ősz végi, tél eleji időszakban is megörvendeztethet minket terméssel, így nem kell lemondani a kertészkedésről ebben az időszakban sem.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.