Menü

Hibiszkuszvirág gyógyhatása

A virág szirmaiból elkészített, jótékony hatású, üdítő, élénkpiros színű, kellemesen savanykás ízű tea, nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. Rendszeresen iható. Kis mértékben köptető hatású. Magas C-vitamin tartalma, és egyéb vitamin, hasznos anyag tartalma révén segít a megfázás, influenza kialakulásának megelőzésében; a kialakult légúti betegségek gyógyításában.

A tüdő és a hörgők gyulladásos, lázzal kísért állapotaira kiváló kezelő szer, mert a felszakadni nem, vagy nehezen képes nyákot oldja, ezáltal csillapítja az ugató köhögést, lehúzza a gyulladást, a mellkas izomzatára görcsoldó hatású. Asztma kezelésére is alkalmas. Vízhajtó, görcsoldó, amely mellett meggátolja a szervezetben kövek kialakulását; így vizelettel kapcsolatos problémák (pl. zavaros vizelet), vesehomok, vesekő, vesegörcs kezelésére kiváló. Vízvisszatartási gondoknál (pl. nőknél, a menstruációt megelőző napokban) vízhajtó hatása az ödémák megszüntetésében játszik szerepet.

Klinikailag igazoltan csökkenti a magas vérnyomást; mivel a keringési rendszerre is kedvezően hat, szív- és érrendszeri betegséggel párosuló vérnyomás problémák kezelésében ideális választás. A szív és a vér mellett a nyirokrendszert is tisztítja. A gyomor nyálkahártyáját nyugtatja, annak gyulladásait csökkenti, ezért ideges eredetű gyomorpanaszok, tengeribetegség kezelésében is hatékony. Fekély, emésztőcsatorna, hasnyálmirigy gyulladásos állapotainak is jó kezelője, hat a máj gyulladásos állapotaira is, túlzott epetermelés esetén is segítséget nyújt. A nyelőcső, emésztőcsatorna sebeit gyógyítja. Az így kialakult emésztési, evési problémákat orvosolja.

Hibiszkusz tea gyógyhatása, felhasználás külsőleg

Lemosóként megszépíti a bőrt, akne és pattanáskezelő. Borogatás formájában bőrgyulladásokra, kelésekre, égési sebekre használható.

A szemgyulladásos panaszaira (pl. kötőhártya gyulladás) alkalmazható, a képződött váladék ideális lemosója, majd borogatószerként alkalmazva eredményes.

Szövetösszehúzó hatású, így kitágul pórusokra ideális; tónusossá, ruganyosabbá, szebbé és egészségesebbé teszi a bőrt, szépít.

A bőrfelszínen kívül, és a bőr legfelső rétegében belül található vérzések, gyulladások kezelésében is kiváló; erősíti az apró hajszálereket is.

A belőle készült hajszesz serkenti a hajnövekedést.

Tályog, váladékozó sebek, nedvedző ekcéma, övsömör esetén szintén lemosó és borogatószerként használjuk.

Alapvetően a trópusokon és a szubtrópusokon burjánzó, életerős bokor, melynek egyes fajai tipikusan özönnövények. Világszerte megtalálható mára, köszönhetően az emberi tevékenységnek, a telepítésnek. A mályvavirágúak egyik legváltozatosabb nemzetsége több száz alfajjal, melyet (elsősorban mutatós virágai miatt) szerte a világon dísznövényként termesztenek.

A fajok többsége a meleg, mérsékelt éghajlatú területeken őshonos, nagy számban eredendően ezeken a területek találhatóak meg ma is, akadnak közöttük fás- és lágyszárúak, egyévesek és évelők, lombhullatók és örökzöldek is. A hibiszkuszvirág nagassága akár a 2 métert is elérheti. Alapvetően nem túl igényes, azonban a napfényt nagyon szereti, a fagyokat nem tűri, ezért hazánkban, egyetlen kivétellel (kerti mályvacserje) csak cserépben nevelhető. Metszéssel formálható. Sajnos gyakorta okoz gondot a rajta megjelenő pajzstetű és levéltetű. Az ideális közeg számára a széltől védett hely, ahol sem szárazság, sem pangó víz nem gyötri.

Tölcsér alakú, csészeleveles, viszonylag nagyméretű, egyszerű vagy telt virágai rengeteg színben fellelhetőek. Bár egy-egy nyíló virága csupán 1-2 napig virul, egész évben folyamatosan képes a virágzásra. A könnyű, laza, jó vízáteresztő képességű talaj számára az ideális. A folyamatos tápanyag utánpótlást igényli. Toktermése van, mely nálunk nem érik be. A mediterrán országokban nem ritka a belőle készített sövény. Kerti fajait a rovarok könnyen beporozzák, ennek köszönhetően magról könnyen szaporíthatóvá is válik. Szobai fajtáit hajtásdugványozással, de rosszabb hatásfokkal lehet szaporítani.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.