Menü

Folyton korog a gyomrod?

Biztosan nálad is megfigyelhetők az éhség tipikus jelei: korog a gyomrod, remegsz, esetleg még szédülsz is. A szervezeted figyelmeztet, hogy ideje enni, hiszen ahogy az autónak szüksége van üzemanyagra a működéshez, úgy a testnek élelmiszer kell, hogy energiát termeljen a túléléshez és a fejlődéshez. Az éhségérzet teljesen normális, ha valóban táplálékra van szükséged, néha azonban akkor is ezt az üzenetet kapod, ha valami más gond van.

1. EGY IDEJE NEM ETTÉL

Nos, a legnyilvánvalóbb ok, amiért a pocakod jelez, hogy táplálékra lenne szüksége, ha jó ideje már nem ettél. A táplálékhiány idővel tüneteket produkál: ha fáradtnak és gyengének érzed magad a mardosó éhség mellett, az teljesen természetes reakciója a testednek. Energiatakarékosságra int, amíg nem jut újabb energiaforráshoz. Az éhség miatti kényelmetlen érzések intenzitása, indtartama eltérő lehet, mivel több tényezőtől is függ. Általában az emberek az utolsó étkezés után 3-5 órával kezdenek éhesek lenni, de ez az idősáv egy bőséges étkezést követően ki is tolódhat.

2. KEMÉNYEN DOLGOZTÁL

Egy intenzív edzés vagy kemény fizikai munka során a szervezet sok-sok kalóriát éget el és rengeteg tápanyagot használ fel, ezért teljen normális, hogy egy-egy ilyen akció után éhes leszel. Az azonban már nem mindegy, hogy ilyenkor mit eszel: az izmok regenerálódása és az izomszövetek növekedésének serkentése érdekében nagyobb fehérje-, szénhidrát és zsírbevitel szükséges.

3. NEM ALUDTÁL JÓL ELŐZŐ ÉJJEL

Sajnos a kevés alvás rendesen össze tudja kuszálni a jól felépített étkezési terveket is. A pihentető alvás ugyanis elengedhetetlen az étvágy szabályozásához: amíg alszol, az agy és az immunrendszer regenerálódik, erősödik, szabályozva a ghrelin működését. Ha nem pihened ki magad, a ghrelin hormon szintje magasabb lesz, ami megnöveli az éhségérzetet.

4. NEM ESZEL ELÉG FEHÉRJÉT, ZSÍRT ÉS ROSTOT

Nemcsak azért lehetsz éhes, mert már sok idő eltelt az előző étkezésed óta, hanem azért is, mert nem a megfelelő ételeket etted. Ahhoz, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon, olyan étrendre van szükséged, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat és rostot tartalmaz. A fehérje szabályozza a ghrelin és a leptin szintjét, segítve a jóllakottság érzés kialakulását. A minőségi zsír segít a leptin termelődésében, jelezve ezzel a teltségérzetet és lassítja az emésztést. A magas rostbevitel beindítja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amitől a szervezet jóllakottnak érzi magát.

5. TERHES VAGY (VAGY SZOPTATSZ)

A terhesség alatt megnő a szervezet kalória- és makrotápanyag-igénye, hogy elegendő „üzemanyagot” biztosítson a magzat növekedéséhez. Ezek a tápanyagok közvetlenül elősegítik a baba agyának, csontozatának, izomzatának és zsírszövetének fejlődését és növekedését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szoptatás óriási igénybevétel a női szervezet számára. Általánosságban elmondható, hogy míg a terhesség alatt naponta plusz 300 kalóriára lehet szüksége a szervezetnek a zavartalan működéshez, addig a szoptatás alatt napi 500-1000 kalóriatöbblettel is számolhatsz.

6. NEM VAGY EGÉSZSÉGES

Éhséget okoz több betegség vagy állapot is: a hyperthyreosis, azaz a pajzsmirigy túlműködése, a bélrendszer parazitafertőzése, a cukorbetegség, és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint).

7. FELBORULT HORMONÁLIS EGYENSÚLY

Egy ütős esti buli után másnap eszelősen kívánod a pizzát vagy más, szénhidrátban gazdag ételt? Ez normális reakciónak tűnhet, de valójában azt jelzi, hogy a hormonjaid nem működnek jól.

Az alkohol ugyanis gátolja a leptin – a teltségérzésért felelős hormon – termelődést. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás csökkentheti az önkontrollt, ezért az emberek hajlamosak többet enni, ha isznak

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.