Menü

Hozzátáplálás lépésről lépésre III.

  • Dátum: 2013.03.07., 09:24

Amikor a főzeléket a babánk már megbízhatóan eszi, nagyjából hét hónapos kor körül megismertethetjük az állati fehérjékkel, vagyis a húsfélékkel.

Első lépésként válasszunk csirkemellet, aztán jöhet a pulyka, később pedig bevezethetjük a sertés és marhahúst is, de ezeket a zsíros részeiktől feltétlen meg kell szabadítani.

A húst mindig főzve adjuk, ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. Egy adag nagyjából két dekagrammnyi legyen. Húskészítményt, vagy felvágottat csak később, 10-11 hónaposan adjunk. Ezzel szemben az üzletekben kapható babáknak adható húskonzerv. A pépesített húst ebből kanalanként adagoljuk hozzá a baba ebédjéhez, vagy uzsonnájához.

Nyolc hónapos korban megismertethetjük gyermekünket a halfélékkel is, azonban legyünk nagyon óvatosak, nemcsak a szálkák miatt, hanem mert igen gyakori vele szemben az allergia.

A belső szervek közül adhatunk májat is a babának, azonban csak mértékkel, hetente mindössze egyszer, mert a máj méregtelenítő szerv, minden szennyeződés benne csapódik le, ezért legfeljebb fiatal állaté jöhet csak szóba.

A tojás sárgája nyolc hónapos kor után ugyancsak adható, kezdetben azonban apránként, nyomokban adjuk, sőt egy éves korig naponta legfeljebb fél tojás lehet az adag. A tojásfehérjét valamivel később, tíz-tizenegy hónapos korban vezethetjük be.

Tejterméket, elsősorban sovány, kemény állagú, nem füstölt sajtot, natúr joghurtot, tehén és juhtúrót hét-kilenc hónapos kor körül adhatunk először a gyermekünknek. Figyeljünk azonban arra, hogy csak mini adagokban kínáljuk vele a babát, mert könnyen allergiát válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Tehéntejet viszont semmilyen formában nem adhatunk a kicsinek egy, de most már egyre több szakember mondja, hogy inkább két éves kor alatt.

Fontos tudni, hogy a nyolc-kilenc hónapos csecsemő már igényli a rágást, ezért az ételeket ne turmixoljuk össze teljesen, hanem inkább villával törjük át. A főtt, puha darabok szétrágása, szétnyomása jó hatású a fogínyre.

Ötszöri étkezést feltételezve általában tíz hónaposan jutunk el oda, hogy a bébi naponta kétszer eszik főzelékfélét, egyszer gyümölcsöt, egyszer túrót, vagy rizst gyümölccsel. Ha mellette még szoptatunk is, akkor az ötödik alkalom meghagyható a szopizásnak. A napi táplálékbevitel egy éves kor alatt ne haladja meg az 1000 grammot, a főzelék napi adaja pedig nagyjából 220-250 gramm legyen.

Sorozatunk előző részei:
Hozzátáplálás lépésről lépésre II.
Hozzátáplálás lépésről-lépésre I.

Fotó: sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.