Menü

Kézilabda BL – immár Atletico Madrid nélkül

  • Dátum: 2013.07.15., 11:11

Az utóbbi évek tendenciájához hasonlóan, ismét egy nagy nemzetközi múlttal rendelkező kézilabdacsapat dobta be idén a törölközőt.

Nemrégiben, a tavaly még a legjobb négy közé is bejutó AB Kobenhavn - a dán sztárcsapat -  jutott gazdaságilag olyan helyzetbe, hogy szélnek ereszthette a világ legjobban jegyzett játékosait, köztük Mikkel Hansennel. Idén tavasszal pedig a nőknél szereplő román Valcea végezte hasonlóan -  s bár az még nem dőlt el, hogy keleti szomszédunk bajnokságában folytatni tudja – e -  a BL - től biztosan távol marad. A Győri ETO mindjárt le is csapott a románok világklasszis átlövőjére, Bulatovicsra.

De a legmagasabban jegyzett a pontvadászat, a német Bundesliga élcsapatai is csökkentették kiadásaikat. A legmagasabb költségvetéssel rendelkező a Kiel is megvált több meghatározó játékosától. Így került a francia PSG – hez Veszprémből távozó Császár Gábor mellé Omeyer és Narcisse, illetve az MKB Veszprémhez a  két klasszis átlövő, a szerb Momir Ilic és a német Christian Zeitz.

De visszatérve az Atleticohoz, amely már évek óta küszködött a felszínen maradással, talán nem is olyan meglepő a megszűnés. Nemrégiben az akkor még Cíudad Real néven futó egyesület pontosan gazdasági okokból tette át a székhelyét Madridba, hátha egy, a labdarúgás nemzetközi élmezőnyéhez közeli, népszerű egyesület égisze alatt könnyebb lesz megteremteni az egyesület működésének feltételeit. Ám a csapat nem tudta megvetni a lábát a spanyol fővárosban, mérkőzéseiken pedig közel sem volt teltház. Egyes információk szerint a költségekből lefaragva is legalább hárommillió euróra lett volna szükség ahhoz, hogy a gárda életben maradjon.

Persze ez sem kevés ám azt tudni kell, hogy az európai élcsapatok – beleértve most már a Veszprémet is – közel ötmillióból gazdálkodnak. Mindenesetre a hírek arról szólnak, hogy a költségvetésnek mindössze felére volt garancia, így az egyesület a Bajnokok Ligája mellet a spanyol bajnokságtól is visszalépett. Ez természetesen mind az európai kézilabdának, mind a spanyol bajnokságnak rosszhír, hiszen a versengésből egy üde színfolt távozik, míg a Barcelonának sem akad igazi versenytársa otthon.  Idén biztosan nem láthatjuk a régebben játékosként, manapság pedig edzőként is világklasszis és „méltán népszerű” Talant Dusebajevet. S ki tudja, hogy a többi sztárért – Lazarov, Aguinagalde, Balic stb. – mely klubok szállnak harcba?! 

Nem meglepő mindez annak fényében, hogy Európához hasonlóan  a spanyol gazdaságban sem rózsás a helyzet. Tavaly volt olyan időszaka az évnek, amikor az ibériai keresőképes lakosság körében 25-% - os volt a munkanélküliség, vagyis minden negyedik! ember munkanélküli volt. Ebben a gazdasági miliőben nem is olyan meglepő, hogy a madridiak  nem tudtak támogatókat találni, illetve nem volt fizetőképes kereslet még a Bajnokok Ligája mérkőzéseire sem.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), ennek folytán valószínűleg a Pick Szeged előselejtezős csoportjából ad lehetőséget még egy csapatnak, hogy bekerüljön a Bajnokok Ligája csoportkörébe, feltöltve ezzel a Atletico Madrid megüresedett helyét.
Mindenesetre hiányozni fognak…

A többi csapat esetében pedig – beleértve a férfiaknál a Veszprémet és a Szegedet, nőknél pedig az ETO – t és a Ferencvárost  – reméljük, hogy a történtekből tanulva, nem kártyavárat építenek, hanem megfelelő, hosszútávon is működő gazdasági háttérrel megalapozzák helyüket a nemzetközi kézilabda klubélet európai térképén.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.