Menü

Vadnai Jonatán világbajnok

  • Dátum: 2013.07.15., 11:25

Világbajnoki címet szerzett Vadnai Jonatán, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) vitorlázója a hazai rendezésű Balaton Laser Worlds 2013 elnevezésű esemény nyitó rendezvényén, az ifjúsági korosztálynak kiírt Laser 4.7 világ- és Európa-bajnokságon.

Ugyan az utolsó nap előtt még a hetedik helyen állt, ám a záró futamokon nyújtott remek teljesítményével mindenkit megelőzött és a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel Vadnai Jonatán.

A fiatal, mindössze 15 éves, Balatonalmádiban élő sportoló egy hetedik és egy kilencedik hellyel tudta bebiztosítani magának a végső sikert a 48 országból mintegy 247 fiú és 124 lány vitorlázóját felvonultató megméretésen.

Jonatán elmondta, eredetileg azzal a céllal hajózott ki, hogy a legjobb öt közé jusson. A furcsa és nagyon nehezen hajózható északi szél átírta a forgatókönyvet és a két remek helyezés után már az érem is megfordult a fejében. A végső eredmény kihirdetésekor határtalan öröm töltötte el.

- Mivel jó sokáig nem tudtam az ellenfelek eredményeit, ezért egyáltalán nem gondoltam a világbajnoki címre. Amikor kiderült, hogy a legfőbb rivális, az ausztrál fiú csak 28. és 32. helyen végzett, akkor kezdtem kapizsgálni, hogy ebből még az aranyérem is kisülhet. Mondanom sem kell ugye, hogy nagyon boldog vagyok - mondta a hosszúra nyúlt éjszaka után kissé fáradtan Jonatán.

A Balaton Laser Worlds 2013 első hete minden szempontból tökéletesen zárult. A többi magyar is remekül teljesített. A lányoknál Virág Flórát kell kiemelni, aki az utolsó két futamon elért harmadik és második helyezése után a 32. helyről egészen a hetedik helyig tornázta fel magát. Érdi Mária pedig az előkelő tizenegyedik helyen végzett, ami korosztályában az U-16-osoknál világ- és Európa-bajnoki ötödik helyezést jelentett élete első viadalán rajthoz álló újoncnak.

Hétfőtől az U-21-es korosztály versenyivel folytatódik a rangos erőpróba Balatonfüreden, ahol szintén hasonlóan népes mezőnyre számíthat a rendező BYC.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.