Menü

Ilyen könnyen mostanában nem juthattunk volna a VB –re – kisorsolták a pótselejtezőket

Már a 2016-os brazíliai VB csoportmérkőzéseinek sorsolásakor kiderült, hogy a hollandokat kivéve elkerültük a világ nagy futballnemzeteit, így a mostanában nem túl acélos románokkal és a törökökkel kell megküzdeni a csoportmásodik helyért. Az eredmény ismert… Azóta viszont elkészült a pótselejtezők sorsolása is.

Az utolsó három mérkőzését megnyerő Románia szerezte meg a pótselejtezőt érő második helyet csoportunkban, amely a sorsolás szeszélye folytán novemberben Görögországgal csap össze. A hírek szerint a román – magyar mérkőzésen a kezdőbe magát pénzért bevásárló Ciprian Marica, a románok csatára előzetesen éppen a görögöket szerette volna ellenfélnek. Marica azt nyilatkozta, ha akartak volna sem tudtak volna jobb ellenfelet kívánni a görögöknél…„Véleményem szerint ennél jobbat nem is kívánhattunk volna. Sokkal stabilabb csapatot is kaphattunk volna, bár nem szabad lebecsülni a görögöket. Személy szerint én boldog vagyok” … Reméljük azért ehhez görögöknek is lesz egy-két szavuk.

A többi ágon a Didier Deschamps – vezette franciák a világranglistán éppen előttük álló (20.) ukránokkal találkoznak, s nem becsülik le, a kelet – európaiakat. Ukrajna az utolsó hét meccséből hatot megnyert, csak az angolok ellen ikszeltek, összesítve 27–2-es gólkülönbségük, ami tiszteletet parancsoló. A francia kapitány szerint nem lesz könnyű párharc, de a örülnek, hogy a visszavágót hazai pályán játsszák, bíznak magukban, és a továbbjutásban, de tisztelik is az ellenfelet.

A Svédország – Portugália összecsapás már egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak, svéd újságok a sorsolás után egyenesen rémálomról cikkeztek, miután a Cristiano Ronaldo által fémjelzett Portugáliát kapta nemzeti együttesük. Erik Hamrén svéd szövetségi kapitány szerint ugyanakkor úgy véli, ha száz százalékot nyújtanak, megvan a lehetőségük megnyerni a párharcot, és élni kívánnak is vele. A találkozó pikantériája, hogy a két világklasszis, és egyáltalán nem könnyű ember Zlatan Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo is találkozik a két csapat összecsapásán, akik közül csak egyiküket látjuk majd a brazíliai VB-n.

A portugálok szerint is nehéz párharc lesz, akik szerint a világ egyik legjobb csatára mögött egységes jó csapat áll a svédeknél. Két nehéz mérkőzés lesz - mondta Paulo Bento, a luzitánok szövetségi kapitánya.

Ehhez képest a horvát szövetségi kapitány, Niko Kovac boldog volt a sorsolás eredménye után, hiszen együttese Izland ellen szerepel a világbajnoki pótselejtezőn. „Nagyon elégedettek vagyunk, különösen azért, mert a visszavágót játsszuk Zágrábban, ám szeretném hangsúlyozni, hogy még nem jutottunk ki a világbajnokságra. Izland fiatal, ígéretes együttes, amelynek tapasztalt edzője van Lars Lagerbäck személyében, aki már Svédországgal és Nigériával is szerepelt vébén.” – mondta Niko Kovac.

A magyar csapat pedig most sajnálhatja igazán a románok elleni hazai döntetlent, mert a görögök elleni pótselejtezőn biztosan megtelt volna a Puskás Ferenc stadion egy végső összecsapásra. De szokás szerint a világ futballját ismét csak a TV-n bámulhatjuk…

Hiszen már a viccben is az van, mikor a kisfiú megkérdezi az édesapját:

Apa, mi az a foci VB?...

Mire a válasz:

Nem tudom kisfiam, magyarok vagyunk!...

Mindenesetre a november közepén lejátszandó mérkőzéseken kiélezett és drámai küzdelmekre van kilátás, hiszen a VB-kapujában már egyik csapat sem szeretne elbukni. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni az oda- és visszavágókat is.

A PÓTSELEJTEZŐK PÁROSÍTÁSA:

Portugália (14.)–Svédország (25.)

Ukrajna (20.)–Franciaország (21.)

Görögország (15.)–Románia (29.)

Izland (46.)–Horvátország (18.)

Az első mérkőzéseket november 15-én rendezik, az elöl álló csapatok otthonában, a visszavágókra 19-én kerül sor. Zárójelben az aktuális világranglista-helyezések szerepelnek.

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.