Menü

Amikor egy tini terhes…

Ma már olyannyira nem tabu, ha egy tini teherbe esik, hogy a tévében már valóság show-kat is láthatunk a témában. Mégsem igazán veszünk tudomást a jelenségről, és nem is nagyon törekszünk, hogy társadalmi szinten foglalkozzunk a kérdéssel. Pedig a tizenéves- terhesség számos társadalmi vonatkozást érint, az okokat és a következményeket tekintve is.

Érdekes, hogy a fejlett országok közül az Egyesült Államokban az egyik legmagasabb a tizenéves- terhesség aránya. Vizsgálatok szerint ennek nem az az oka, hogy az ott élő tinik szexuálisan aktívabbak. A magyarázat inkább abban rejlik, hogy kevésbé védekeznek, amely mögött bizony társadalmi okok állnak. Összességében az ottani közösség valószínű, hogy kevésbé tudja nyíltan kezelni a tinik szexualitását. Ha viszont egy társadalom nem tud szembenézni ezzel a kérdéssel, akkor az olyan témák, mint a szexuális oktatás, felvilágosítás háttérbe szorulnak, és sokszor ellentmondásos közvélemény övezi őket.

Az is köztudott, hogy a leányanyák nagy többsége alacsony jövedelmű családból származik, ugyanakkor ezek a lányok nagyobb valószínűséggel tartják meg a babájukat. Az amerikai statisztikák szerint az iskolázottabb leányanyák általában a terhesség megszakítása mellett döntenek.

Nem olyan nagy titok, hogy a tizenéves- terhességnek számos negatív következménye van, ami az egyént és a társadalmat is érinti. Ha a leányanya eleve alacsonyan iskolázott és szegény családból származik, akkor a terhesség többnyire tovább súlyosbítja a hátrányos helyzetet. Ezek a lányok ugyanis nagyobb valószínűséggel hagyják ott az iskolát, válnak el, és lesznek egyedülálló szülők.

Persze számos pozitív történet is létezik. A társadalomnak nagy a felelőssége abban, hogy hogyan kezeli a kérdést. Mind megelőzés szempontjából, mind a helyzet kezelésében. Amerikában például számos olyan szociális program működik, amely segíti a leányanyákat, megteremtve a lehetőséget arra, hogy elvégezzék az iskolát és gazdaságilag önállóvá váljanak.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.