Menü

Tavasszal megkezdődik a Nemzeti Kézilabda Akadémia fejlesztése

A következő év, azaz 2014 tavaszán kezdődik meg a Nemzeti Kézilabda Akadémia új sportcsarnokának és bentlakásos iskolájának építése, amely beruházás az államnak 3,8 milliárd forintjába kerül.

Az akadémiának otthont adó balatonboglári önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az elmúlt hét második felében jelentette be, hogy a projekt kivitelezése jövő tavasszal indul el, s ennek érdekében az MNV a településen található egykori MÁV üdülőt ellenszolgáltatás nélkül a város tulajdonába adja át.

A létesítmények egymás közelében épülnek majd fel, két különálló telken. Az egyiken épülő sportcsarnok, olyan impozáns méretű nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas aréna lesz, melyben keresztben három szabványméretű kézilabdapálya is elfér. Mérkőzések rendezésekor a középső pályán játszanak, míg a két szélső pálya helyén mobillelátókat állítanak fel, s így közel 2500 szurkoló tekintheti majd meg az összecsapásokat.

Az arénához közel egy másik telken áll majd az akadémia központi épülete, melyben az itt tanuló diákok elszállásolását és kiszolgálását oldják meg. A tervek szerint az építkezés első részeként az akadémia épülete készülhet majd el, jövő év végére, majd a sportcsarnok 2015 első felében.

"Ez a beruházás egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy a sportlétesítmény-fejlesztés területén ledolgozzuk az elmúlt évtizedek lemaradását" - idézi egy közlemény Vígh László kormánybiztost, az projekt egyik vezetőjét.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint is rendkívül fontos ez a beruházás, mert jelentős infrastruktúra-fejlesztés kell ahhoz, hogy a jelenleg még világszínvonalú magyar kézilabda, a sportág nemzetközi mezőnyének élvonalában maradjon.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia létrehozásáról a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége döntött tavaly augusztusban. Az utánpótlás-nevelő központ 2012. szeptember 1-jén kezdte meg működését Balatonbogláron, főigazgatója Mocsai Lajos, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, aki mellett olyan edzők dolgoznak világszínvonalon, mint Juhász István, Gyurka János, vagy Ifj. Kiss Szilárd. A tények azt mutatják, hogy jövőre már munkájukhoz a körülmények is ezen a szinten lesznek.

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.