Menü

Teljes a 2014-es brazíliai labdarúgó VB mezőnye

A házigazda jogán szereplő Brazília után a kvalifikációs sorozatokból elsőként Japán jutott ki a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra, melyre aztán ezen a héten alakult ki a teljes mezőny. Először fordul elő, hogy nyolc korábbi világbajnok lesz a harminckét csapatból álló mezőnyben, utolsóként, a kétszeres vb-győztes Uruguay biztosította részvételét.

Az európai selejtezőcsoportok első helyezettjei automatikusan biztosították részvételüket a világbajnokságon, míg a csoportok második helyezettjei ki-ki mérkőzéseken döntötték el a repülőjegyek sorsát. A legnagyobb érdeklődéssel várt európai párharc természetesen a Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovics nevével fémjelzett portugál – svéd párharc volt, mely a két mérkőzés alapján a luzitánok javára dőlt el, így Európa braziljai ismét bizonyíthatják tehetségüket a VB-n. A párharc egyébként rendkívül nagy csatát hozott, a két mérkőzésen Ronaldo négyet, Ibra’ összesen kettőt vágott, s ez a különbség el is döntötte a párharcot.

Déli szomszédaink, a horvátok, Izlanddal meccseltek, s az első mérkőzésen emberelőnyben sem sikerült gólt szerezniük ám a visszavágón Zágrábban, emberhátrányban is meg tudták szerezni a győzelmet, így ők utazhatnak.

A magyar csapaton „átgázoló” Románia Görögországgal szemben maradt alul, a két mérkőzés alapján nem érdemtelenül. Az első összecsapást simán nyerték a hellének, sőt Bukarestben is megszerezték a vezetést, így már csak az eredmény tartásával is révbe értek, és sorozatban harmadszor lesznek a VB résztvevői.

A másik nagy érdeklődéssel várt párosítás a franciák ukrajnai vendégszereplésével kezdődött, amikor is Kijevben alaposan meglepték a gallokat, s az ukránok megérdemelt kétgólos előnnyel utazhattak Párizsba. Ám a visszavágón a franciáknak a mérkőzés korai szakaszában sikerült betalálniuk, így nyílt lett a küzdelem. A találkozó hátralévő részében még kétszer – igaz egyszer lesről - betalálva megfordították párosítás összesített eredményét, így Ribery - éket sem kell nélkülöznünk Brazíliában.

Az európai pótselejtezők eredményei:

Portugália–Svédország 1–0, Svédország–Portugália 2–3

Izland–Horvátország 0–0, Horvátország–Izland 2–0

Görögország–Románia 3–1, Románia–Görögország 1–1

Ukrajna–Franciaország 2–0, Franciaország–Ukrajna 3–0

Az afrikai zónából a Drogba – vezette Elefántcsontpart, a mindig szimpatikus zöld sasok, azaz Nigéria, Afrika szelídíthetetlen oroszlánjai, vagyis Kamerun, ezen kívül idegenben több gólt szerző Algéria, illetve az az Egyiptomot búcsúztató Ghána vívta ki a részvételt az utolsó játéknapon. A fennmaradó két helyért pedig interkontinentális selejtezőt vívott egy mással Mexikó és Új – Zéland, valamint Jordánia és Uruguay. Mindkét párharcból az esélyesebbek mentek tovább. Míg Mexikó a két mérkőzésen kilencet rúgott három ellenében (a Mexikóvárosi találkozót Kassai Viktor vezette), addig az Edmilson Cavani- t is felvonultató uruk, már Jordániában ötöt hintettek.

Az afrikai és interkontinentális pótselejtezők eredményei:

Elefántcsontpart–Szenegál 3–1, Szenegál–Elefántcsontpart 1–1

Etiópia–Nigéria 1–2, Nigéria–Etiópia 2–0

Tunézia–Kamerun 0–0, Kamerun–Tunézia 4–1

Ghána–Egyiptom 6–1, Egyiptom–Ghána 2–1

Burkina Faso–Algéria 3–2, Algéria–Burkina Faso 1–0

Jordánia–Uruguay 0–5, Uruguay–Jordánia 0–0

Mexikó–Új-Zéland 5–1, Új-Zéland–Mexikó 2–4

A 2014-es brazíliai világbajnokságot június 12. és július 13. között rendezik meg. A 32 nap alatt 32 ország válogatottja összesen 64 mérkőzést játszik a torna alatt.

A 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság résztvevői kontinensenként:

Afrika: Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána, Algéria

Ázsia: Ausztrália, Irán, Japán, Koreai Köztársaság

Dél-Amerika: Brazília (házigazda), Argentína, Kolumbia, Chile, Ecuador, Uruguay

Európa: Hollandia, Olaszország, Belgium, Németország, Svájc, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Anglia, Spanyolország, Görögország, Portugália, Horvátország, Franciaország

Közép- és Észak-Amerika: Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras, Mexikó

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.