Menü

Hetedszer Budapest

A februári szocsi téli olimpia európai éremesélyesei közül szinte mind jégre lépnek Budapesten a műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon, amit január 13 és 19. között rendezhet meg a főváros.

Az Európa-bajnokságra összesen 36 országból 180 sportoló adta le a nevezését, hazánkat jégtáncban a junior világbajnokság 12. helyezettje, a Turóczi Dóra, Major Balázs páros képviseli majd, míg a műkorcsolyázóknál a 19 esztendő Forgó Kristófért szoríthatunk.

Az esemény érdekessége, maga a helyszín. A Syma csarnokot ugyanis nem feltétlenül jeges események befogadására tervezték, ám kellő kreativitással a magyar szervezők igyekeztek mindenféle kihívásnak és elvárásnak megfelelni. Ez azt jelenti, hogy a létesítményben hétezer főt befogadó lelátórendszer várja majd a közönséget, sőt a televíziók előtt ülőknek sem kell csalódniuk, hiszen HD minőségű közvetítéseken élvezhetik a versenysorozatot.

A versenyzőket mobil pálya várja, ahol a jeget a nemzetközi sporteseményeken jól ismert osztrák AST cég készíti el a városligeti Műjégpálya szakembereivel közösen. A pályát egyébként január 3-án kezdik el építeni.

A II. világháborút követő budapesti Eb-ken 15 bajnokot avattak, akik közül hat olimpiai aranyérmet szerzett a következő ötkarikás játékokon. Feltűnő viszont, hogy a férfiak számára egyáltalán nem jelent jót a budapesti győzelem, hiszen eddig még soha egyetlen férfi versenyző sem tudott olimpiai aranyat nyerni, ha nálunk nyert előtte Európa-bajnokságot.

De lássuk, a magyar résztvevők, miként vélekednek a fővárosi szereplésről és az esélyekről.

„Már kiskoromban is Ili néni mellett tanultam a sportág alapjait, ám az első partnerem túlnőtt engem, így nem mutattunk jól a jégen, útjaink ezért szétváltak. Én akkor vívni kezdtem, de nem igazán tetszett, 2006-ban visszatértem a jégre, akkor találkoztam Dórival.” – mesélte a kezdetekről Major Balázs, akit partnerével együtt Berecz Ilona készít fel. „Ez a negyedik senior szezonunk, de korábban nem volt lehetőségünk ekkora felnőtt viadalon részt venni. Most azonban már a világbajnokságra is megvan az induláshoz szükséges pontszámunk..” – egészítette ki Turóczi Dóra, aki épp a sajtótájékoztató előtt vizsgázott számvitelből a Corvinus egyetemen.

Berecz Ilona emlékeztetett arra, hogy a „jégtáncban nemrég megszűnt a kötelező tánc, ezt most a rövid táncba építették be, mi pedig a demó videót nézve úgy gondoltuk, hogy a legjobb lesz attól megtanulni, aki a videóra feltáncolta. Ezért mentünk Franciaországba, Olivier Schoenfelderhez, akitől rengeteget tanulhattunk a pontos technikai tudást illetően,  és a vele való kapcsolat egy olyan nagy név támogatását is magában hordozza, ami a szubjektív részét is emeli a pontszámnak.” – mutatott rá az edzőnő.

Forgó Kristóf eddig juniorként bizonyíthatott, a 2013-2014-es szezonban mutatkozhatott be először felnőttként. A rövid programban az induláshoz szükséges pontszámot már egy évvel korábban megszerezte, az idény kezdete előtt pedig kűrben is sikerült teljesítenie. „Négy évesen kezdtem korcsolyázni, Kazincbarcikán. Két éve készülök Zsófiékkal, és ez az első évem a felnőttek között.” – kezdte a bemutatkozást Forgó. „Az Európa-bajnokságon nagyon szeretnék a legjobb huszonnégybe bekerülni, vagyis kvalifikálnám magam a kűrre.” – tette hozzá.

Edzője, Kulcsár Zsófia szerint erre minden esély meg is van. „A legfontosabb feladat eddig az volt, hogy juniorról sikerüljön átállni a senior versenyzésre, ami nagy ugrás, nehéz feladat. Mióta hazajöttünk Grazból, ahol eldőlt, Kristóf indulhat az Európa-bajnokságon, arra fókuszálunk, hogy sikerüljön továbbjutni a rövidprogramból, jó úton járunk..” – mondta. Tóth Zoltán a nyári felkészülést emelte ki:. „Két hétig edzőtáborozott Oroszországban Alexei Mishin csapatával, a koreográfiáját pedig a szintén orosz Alexei Vasilevski készítette.”

Az esemény nagyszabású megnyitó ünnepségét Havasi Balázs Vihar című zenedarabjának felhasználásával rendezik meg, amely a korcsolya történetére épül, tele friss, modern látvány és showelemekkel. Természetesen Sebestyén Júlia sem hiányozhat majd, aki tíz éve a legutóbbi budapesti Európa-bajnokságot megnyerte.

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.