Menü

Több millióan gondolják: csalás volt!

Nincs mese: egyszerűen imádjuk az összeesküvés-elméleteket. Ennek bizonyítására majd minden nap jó példa jelentkezik. A legfrissebb a jövő évi labdarúgó világbajnokság csoportsorsolásának megbundázása.

Alig akad olyan népszerű sportesemény, amelynek eredménye kapcsán ne merülne fel a csalás, vagy valamilyen más visszaélés gyanúja. Akár komolyan, akár csak a pletyka szintjén. A labdarúgó világbajnokság esetében azonban még ennél is messzebb mennek az emberek, már a csoportsorsolás tisztaságába belekötöttek néhányan.

A dolog nem új keletű, hiszen a sorsolások manipulálása szinte mindennapos téma (hideg és meleg golyók stb...), és egy újabb „nagy leleplezés” akár poén is lehetne, ha éppen nem lennének több millióan azok, akik meg vannak győződve a csalásról.

A múlt héten bonyolították le a 2014-es brazíliai vb csoportjainak sorsolását. A napokban már meg is jelent a videó, amelynek közzétevői szerint nyilvánvaló a csalás: a golyókban rejtőző cetliket az asztal alól húzza elő a FIFA-főtitkár. A szurkolók és a közvélemény nagyon fogékony, a forrást máris több mint ötmillióan nézték meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki egyet is ért vele, de biztosak lehetünk benne, nagyon-nagyon sokan osztják és hiszik az egyébként a vb-n igen nehéz ágra kerülő spanyolok által „szabadalmaztatott” anyagot.

Kérdés, miért van ez így? Miért vonzódunk annyira az összeesküvés-elméletekhez? Nos ez bonyolult pszichológiai kérdés, de azért akad néhány egyszerű alappillére. Először is jobb félni, mint megijedni alapon egyfajta tudatalatti stratégia az, hogy felnagyítjuk a negatív dolgokat, esetleg ott látunk rosszat, ahol nincs is. Ez egyébként evolúciós örökség. Az összeesküvés-elmélet csökkenti a szorongást, egyszerűsít, magyarázatot ad a megmagyarázatlanra.

A sorsolás manipulálás vádjának népszerűsége annak is köszönhető, hogy az emberek bizalmatlanok a rendszerrel szemben, így könnyen helyezkednek szembe a „nagyokkal”, állammal, hivatalos szervekkel, sportszervezetekkel, az említett példában épp a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel. Az ilyen elméletekre jellemző, hogy széles társadalmi körben hatnak akár hosszabb időn keresztül, így alakítják, formálják a véleményeket. Érdekesség, hogy a (sokszor tudatos) terjesztők közül sokan nem is hisznek az elmélet igazságtartalmában, mások viszont épp ellenkezőleg, őszintén és meggyőződésesen képviselik „az ügyet”.

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.