Menü

A legcsodásabb bőrápoló

  • Dátum: 2013.12.19., 13:01

A shea vaj a legjobb természetes bőrápoló, ami csak létezik. Nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, mérgező kemikáliát, pórusokat eltömítő kőolaj származékot, viszont teljesen természetes, magas vitamin tartalmú, ráadásul nemcsak ilyenkor a téli hónapokban, hanem egész évben védi, óvja bőrünket.

A shea vaj Afrikából származó természetes növényi zsiradék. A vajat a shea fa, más néven karité fa termésének magjából nyerik ki. Különösen értékes növényről beszélünk, hiszen minden egyes része felhasználható. A szilva alakú termése igen tartalmas, tápláló gyümölcs, amelynek magjából készül a shea vaj. Ráadásul a kérgét, a gyökerét és a leveleit is felhasználják, különböző természetes gyógykészítményekhez. A fa kiváló tüzelő anyag.

Aki valaha használt már shea vajat, az bizton állítja, nem érdemes tűzre dobni a shea fát, amely a világon csak Közép-Afrikában található meg. Az itteni szavannákon él, az úgynevezett shea-övezetben, ami azt jelenti 19 afrikai államban találkozhatunk vele, sehol másutt a földön. A legnagyobb számban Ghánában, Kamerunban, Maliban, Kongóban, Togóban, Ugandában fordulnak elő.

A fa csak 15-20 éves kora körül borul először virágba, addig nem hoz termést, utána viszont akár 200-250 évig is képes teremni.

A shea vaj igen magas zsírsav, A, E, F vitamin tartalma miatt önmagában a bőrápolók királynője. Ilyenkor télen különösen ajánlott a használata, hiszen a kiszáradt, kipirosodott bőrt már egy-két használat után hidratálttá, egészségessé varázsolja. Serkenti a bőr öngyógyító képességét. Érdemes bevetni bőrbetegségek esetén is, az ekcéma, a pikkelysömör, az allergiás csalánkiütések, a mosószerek okozta piros kiütések ellen is igazi gyógyszer. Gyógyszer önmagában, minden vegyszer, kemikália, kőolaj származék és egyéb különös összetevők nélkül.

Gyulladásgátló, nyugtató hatású. Bőrpuhító, meggyógyítja a kiszáradt, kirepedezett bőrt. A kismamák is használhatják, a pocakot rendszeresen ápolva megakadályozza a terhességi csíkok kialakulását.

Nyáron enyhe fényvédő, de kisebb leégéskor, égési sérüléskor is igazi gyógyír, sőt a szúnyogcsípésekre is jó.

A legkisebbek, a babák bőrét rendszeresen ápolhatjuk, masszírozhatjuk vele, a pelenka okozta kiütéseket is megszünteti.

A shea vajról azt is mondják, Afrika kincse. Az előállítása szigorúan a nők feladata, akik generációról generációra adják a shea vaj főzésének titkát. Afrikában a gyerekek és asszonyok bőrének, hajának ápolásán kívül főzésre is használják, de még világítanak is vele. Gyakorlatilag egy-két évig biztosan megőrzi szavatosságát, utána sem avasodik, csak a legritkább esetben, viszont ekkor már csökken a termékben a vitamin tartalom. Hazánkban is kapható, akár tömbös változatban is. Érdemes a finomítatlan változatot választani, hiszen hatásában az képes a legtöbbet nyújtani. A 100 ml-es kiszerelés nagyjából 1800-2400 forintra taksál.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?