Menü

Gyurta duplázott

A Magyar Sportújságírók Szövetsége ötvenhatodik alkalommal hívta szavazni munkatársait, hogy megválasszák az év legjobb férfi, női sportolóját, az év szövetségi kapitányát, az év csapatát és az év edzőjét.

A Sportcsillagok Gálaestjén adták át a sportújságírók szavazatai alapján az év legjobb sportolóinak járó elismeréseket. A nívós eseményt a fővárosi Syma csarnokban bonyolították le.

Elsőként az év szövetségi kapitánya díj talált gazdára. A voksok alapján hatalmas fölénnyel nyert Benedek Tibor, az idén világbajnokságot nyert magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, összesen 1591 pontot gyűjtött. Mögötte másodikként zárt Storcz Botond, a kajak-kenusok, harmadikként Kiss László, az úszók kapitánya.

A legjobb női sportoló kategóriában Hosszú Katinka úszó zárt az élen, szintén meggyőző fölénnyel (1758 pont). A 24 esztendős úszónő az idei barcelonai világbajnokságon 200 és 400 vegyesen is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, valamint a rövid-pályás világkupa sorozatban 55 érmet, köztük 32 aranyat zsebelt be. A szavazáson második lett Kozák Danuta kajakos, harmadik Sastin Marianna birkózó.

Az év edzője szavazás is papírforma végeredményt hozott, hiszen ki más nyerhetett volna, mint az előbb említett Hosszú Katinka trénere, Shane Tusup, aki egyben a sportolónő férje is. Az amerikai szakember 874 pontot gyűjtött, a második helyezett Gyurta Dániel világbajnok úszó mestere, Széles Sándor úszóedző pedig 817-et. A harmadik a Győri ETO női kézilabdásaival Bajnokok Ligája győzelmet szerző Ambros Martin lett 755 ponttal.

A fogyatékos sportolókat edző szakemberek közül Beliczai Sándor (vívás) zárt az élen, dr. Petrov Anatolij (úszás) és Balla Péter (triatlon) előtt.

Az év csapata címet a férfi vízilabdázók kapták 1456 ponttal, míg a BL győztes győri kézilabdázók 912 ponttal ezüstérmes pozícióban fejezték be a szavazást. A harmadik helyezett a férfi párbajtőrcsapat lett 758 ponttal.

A fogyatékosoknál a női kerekesszékes vívócsapat kapta a legtöbb szavazatot, a padlóhoki válogatott és az 5000 méteres utcai futócsapat előtt.

A legjobb férfi sportolónak járó elismerést hatalmas különbséggel nyerte meg a világbajnok úszó, Gyurta Dániel (1706 pont), aki ezzel duplázott, hiszen tavaly is ő volt a legjobb. Mögötte a második Vajda Attila kenus lett (824), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Pars Krisztián kalapácsvető állhatott fel (347).

A fogyatékos sportolóknál Osváth Richárd kerekesszékes vívó győzött, Boronkay Péter triatlonos és Sors Tamás úszó előtt.

Fotó:
MTI

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.