Menü

Nem tudtam, hogy terhes vagyok

A TLC egyik sorozata, olyan meglepő eseteket mutat be, amikor a kismamák későn, sokszor csak a szülés pillanatában értesülnek arról, hogy gyermeket várnak. De hogy történhet ez, mi lehet a magyarázata annak, ha valaki nem veszi észre, hogy terhes?

Az említett műsorban is mindig felteszik a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy valaki egészen a szülés pillanatáig nem ismeri fel, hogy várandós. Ezek a történetek pedig nem is olyan egyedülállóak, fizikai és pszichés okok is szerepelnek a magyarázatok között.

A TLC műsorában is sokszor említik, hogy nem voltak terhességre utaló jelek. Van, akiknek továbbra is van menstruációra utaló havi vérzése, olyan is előfordul, hogy nincs testsúlygyarapodás vagy pont a molett testalkat miatt nem vehető észre a terhességgel járó gömbölyödő pocak.

Igen, ezek reális magyarázatok, de ha jobban belegondolunk, hogy egy terhesség milyen testi, pszichés és lelki változásokkal jár, akkor nem csoda, hogy hiányérzetünk támad a magyarázó okok hallatán.

Minden esetben kell lennie pszichés vetületnek is, a tudat egyszerűen annyira kizárja a terhesség lehetőségét, gyermekvállalás gondolatát, hogy vagy tényleg nem jelennek meg a szokványos tünetek, vagy ha jelentkeznek, sem vesz tudomást róla a kismama. Ez a beszűkült tudatállapot adódhat abból, hogy az illető egyszerűen olyan élethelyzetben van (például: túl fiatal vagy túl idős) amikor elképzelhetetlen számára, hogy gyereket vállaljon, és nem is szeretne.

És van olyan eset is, amikor nem feltétlenül abból fakad a terhesség elutasítása, hogy az egyén nem szeretne gyermeket, csak éppenséggel közlik vele az orvosok, hogy nem lehet gyereke ilyen- olyan egészségügyi ok miatt. Ha valaki ezt elfogadja, és teljesen „beleéli” magát, akkor tudatilag éppen úgy képtelennek tekinti a teherbeesést, mint az, aki nem akar gyereket. Mindez tulajdonképpen azt is szemlélteti, hogy milyen jelentős szerepe lehet tudatunknak testünk „működésében”.

A legnagyobb probléma, hogy a terhesség késői felismerése komoly kockázatot jelenthet mind a kismamára mind a kisbabára nézve. A szükséges vizsgálatok hiányában, nagy veszélyt jelenthet egy kezeletlen terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi toxémia. 

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.