Menü

Segítség, aftám van!

Az afta kellemetlen és olykor fájdalmas nyavalya, amely a szájüreg nyálkahártyáján bárhol kialakulhat. Az apró fekély pár nap alatt magától elmúlik, de rossz esetben elhúzódhat hetekig és többeknél rendszeresen kiújulhat.

Az afta a szájüreg megbetegedése. Hasonló a herpeszhez, ám ez nem a szájon kívül, hanem a belsejében okoz kellemetlenséget. Apró, fehéres, sárgás hólyagocska, ami ekkor még nem okoz panaszokat, ám amikor kifakad, a fekély napokig nyűgössé teszi az embert.

Az afta görög szó, jelentése égni. Nem véletlenül kapta ezt az elnevezést, mert valóban égető, fájdalmas sebecske, ami a méretétől függően heveny, vagy elviselhető kínt okoz.

Érdekes, hogy a szakemberek eddig nem tudták kideríteni az afta keletkezésének okát, de összefüggésbe hozták a komoly stressz hatással, bizonyos élelmiszerekkel szembeni túlérzékenységgel, illetve különböző vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiányával.

A szakértők szerint főként azok a felnőtt korúak a veszélyeztetettek, akik állandó stressznek, nagy idegi megterhelésnek vannak kitéve. Előfordulhat, hogy olyankor alakul ki, ha valamilyen étel nagyon jól esik, vagy éppen fordítva. Afféle allergiás reakcióként is jelentkezhet bizonyos táplálékok fogyasztása esetén. Úgy vélik, ilyen lehet a tej, a mogyoró, a paradicsom, vagy az egyéb gluténfélék. A vitaminok közül afta esetén a C, a B12-t kell pótolni, de gondolhatunk a vashiányra is, vagy a folsav nélkülözésére is.

Afta esetén érdemes fertőtlenítő öblögetőt, szájvizet használni, de megoldhatjuk ezt kamillás, vagy orvosi zsályából készült főzettel is. Sokan az alkoholos öblögetésre esküsznek, mások pedig a meleg, sós vizes öblítésre.

Érdemes fogorvoshoz, vagy fül-orr-gégészhez fordulni, ha különösen nagy aftánk lesz, vagy nagyon sok jelenik meg egyszerre. Gyakori visszatérés esetén is érdemes szakember tanácsát kikérni. 

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?