Menü

A vonzás törvénye, avagy keresem a másik felem

A kapcsolatok kialakulásánál alapvető fontosságú a vonzás törvénye, mely szerint csak két különböző ember tudja vonzani egymást. Ugyanakkor hosszú távon fenntartani egy kapcsolatot csak a hasonlóságok mentén lehet.

A különbözőségek tehát fontosak annak érdekében, hogy megmaradjon a vonzás, vonzódás (a szerelem), éppen ezért szükséges a polaritás megőrzése. Vagyis tiszteletben kell tartani a másságot, és nem szabad a másik fél megváltoztatására törekedni.

Ezzel az elvvel látszólag ellentétes az a gondolat, mely szerint a kapcsolat tartósságát a hasonlóságok fogják meghatározni. Valójában azonban arról van szó, hogy a különbségek nem áthidalhatatlanok, és elválasztó jellegűek, hanem kiegészítőek, és a biztos alapot jelentő hasonlóságokba (hasonló világnézet, hasonló értékek) ágyazódnak bele.

Ezek alapján fogalmazható meg az is, hogy kit tartunk vonzónak és mitől marad meg a vonzódás a kapcsolatban hosszú távon is. Az egyik ilyen alapvetés, a „hiányunk megteremtése”, hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy csak azután lehet vágyódni (vonzódni), ami (aki) nincs állandóan jelen. El kell tudni fogadni, és tudatosítani, hogy a kapcsolatban levőség csak az egyik szerepe az életünknek. Nem birtokolhatjuk a másik fél összes életterét, ráadásul ez a fajta „ragadós” viselkedés, a taszítás reakcióját váltja ki (ami, mint tudjuk a vonzódás ellentéte).

Az a jelenség is megfigyelhető, hogy míg a kapcsolat elején képesek vagyunk „felemelő” szemmel nézni a másikat, később megváltozik látásmódunk fókusza, és elkezdünk a hibákra koncentrálni. Ha önmagunkat nem tudjuk elfogadni, akkor általában ezt a csalódottságot a másikra vetítjük ki. Működésbe lép a „megváltoztatás” projekt, melynek eszköztára sokrétű lehet: érzelmi zsarolás, alkudozások, szemrehányások, és más manipulatív játszmák. És íme, megint átléptünk a vonzásból a taszítás állapotába, holott nem ez volt a célunk, és valójában nem ezt szeretnénk.

Azért fontos a különbözőség (hasonlóságokkal megtámogatva) megőrzése, mert a harmadikat csak két különböző hozhatja létre. Ez a teremetés alapvető törvénye, a „harmadikban” ott van mindkettő minősége, de nem azonos egyikkel sem. És ez a „harmadik” minőség bármilyen alkotásra igaz, ilyen maga a párkapcsolat is, és természetesen a közös gyermek is.

Fotó:
pixabay.com

Az egészségfejlesztő – életmód tanácsadásról

Mindenkivel megeshet, hogy úgy érzi, megrekedt az életben és nem tudja, merre is induljon tovább. Ilyenkor érdemes egészségfejlesztő – életmód tanácsadó szakemberhez fordulni. De mit is csinálunk pontosan?

Mitől lesznek sikeresek újévi fogadalmaink?

Holnaptól. Hétfőtől. Januártól. Január elsejétől. Ismerősen hangzik? Vajon hányan fogadjuk meg szilveszter éjjel pezsgővel a kezünkben, hogy jövőre lefogyunk, nem dohányzunk, kevesebb édességet eszünk, elkezdünk sportolni. De most tényleg sikerül! Elhatároztuk, megfogadtuk, koccintottunk rá. De vajon ennyi elég a sikerhez? Egy elhatározás?

Cica a lakásban

Nagy felelősség egy macska örökbefogadása, de ahogy a mondás is tartja "egyetlen szőrmók kiscica is elegendő ahhoz, hogy a lakhelyed otthonná váljon". De mire van szüksége egy benti cicának?

4 apró reggeli szokás, amitől megváltozik az életmódod

Új év, új fogadalmak, új szokások – erre vonatkozóan hoztam néhány csekélységnek tűnő, de annál többet érő reggeli szokást, aminek betartásával sokkal produktívabb és kiegyensúlyozottabb életmódot tudunk kialakítani.

Hogyan tervezz 2018-ban?

Az új évben is mind jobbak, eredményesebbek szeretnénk lenni a korábbinál, és nagy elánnal vetjük bele magunkat az életünk és az év megtervezésébe. Ehhez hoztam néhány, saját bőrömön is kitapasztalt jó tanácsot, amik teljesen biztos, hogy beválnak másnak is.