Menü

A vonzás törvénye, avagy keresem a másik felem

A kapcsolatok kialakulásánál alapvető fontosságú a vonzás törvénye, mely szerint csak két különböző ember tudja vonzani egymást. Ugyanakkor hosszú távon fenntartani egy kapcsolatot csak a hasonlóságok mentén lehet.

A különbözőségek tehát fontosak annak érdekében, hogy megmaradjon a vonzás, vonzódás (a szerelem), éppen ezért szükséges a polaritás megőrzése. Vagyis tiszteletben kell tartani a másságot, és nem szabad a másik fél megváltoztatására törekedni.

Ezzel az elvvel látszólag ellentétes az a gondolat, mely szerint a kapcsolat tartósságát a hasonlóságok fogják meghatározni. Valójában azonban arról van szó, hogy a különbségek nem áthidalhatatlanok, és elválasztó jellegűek, hanem kiegészítőek, és a biztos alapot jelentő hasonlóságokba (hasonló világnézet, hasonló értékek) ágyazódnak bele.

Ezek alapján fogalmazható meg az is, hogy kit tartunk vonzónak és mitől marad meg a vonzódás a kapcsolatban hosszú távon is. Az egyik ilyen alapvetés, a „hiányunk megteremtése”, hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy csak azután lehet vágyódni (vonzódni), ami (aki) nincs állandóan jelen. El kell tudni fogadni, és tudatosítani, hogy a kapcsolatban levőség csak az egyik szerepe az életünknek. Nem birtokolhatjuk a másik fél összes életterét, ráadásul ez a fajta „ragadós” viselkedés, a taszítás reakcióját váltja ki (ami, mint tudjuk a vonzódás ellentéte).

Az a jelenség is megfigyelhető, hogy míg a kapcsolat elején képesek vagyunk „felemelő” szemmel nézni a másikat, később megváltozik látásmódunk fókusza, és elkezdünk a hibákra koncentrálni. Ha önmagunkat nem tudjuk elfogadni, akkor általában ezt a csalódottságot a másikra vetítjük ki. Működésbe lép a „megváltoztatás” projekt, melynek eszköztára sokrétű lehet: érzelmi zsarolás, alkudozások, szemrehányások, és más manipulatív játszmák. És íme, megint átléptünk a vonzásból a taszítás állapotába, holott nem ez volt a célunk, és valójában nem ezt szeretnénk.

Azért fontos a különbözőség (hasonlóságokkal megtámogatva) megőrzése, mert a harmadikat csak két különböző hozhatja létre. Ez a teremetés alapvető törvénye, a „harmadikban” ott van mindkettő minősége, de nem azonos egyikkel sem. És ez a „harmadik” minőség bármilyen alkotásra igaz, ilyen maga a párkapcsolat is, és természetesen a közös gyermek is.

Fotó:
pixabay.com

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!