Menü

A vonzás törvénye, avagy keresem a másik felem

A kapcsolatok kialakulásánál alapvető fontosságú a vonzás törvénye, mely szerint csak két különböző ember tudja vonzani egymást. Ugyanakkor hosszú távon fenntartani egy kapcsolatot csak a hasonlóságok mentén lehet.

A különbözőségek tehát fontosak annak érdekében, hogy megmaradjon a vonzás, vonzódás (a szerelem), éppen ezért szükséges a polaritás megőrzése. Vagyis tiszteletben kell tartani a másságot, és nem szabad a másik fél megváltoztatására törekedni.

Ezzel az elvvel látszólag ellentétes az a gondolat, mely szerint a kapcsolat tartósságát a hasonlóságok fogják meghatározni. Valójában azonban arról van szó, hogy a különbségek nem áthidalhatatlanok, és elválasztó jellegűek, hanem kiegészítőek, és a biztos alapot jelentő hasonlóságokba (hasonló világnézet, hasonló értékek) ágyazódnak bele.

Ezek alapján fogalmazható meg az is, hogy kit tartunk vonzónak és mitől marad meg a vonzódás a kapcsolatban hosszú távon is. Az egyik ilyen alapvetés, a „hiányunk megteremtése”, hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy csak azután lehet vágyódni (vonzódni), ami (aki) nincs állandóan jelen. El kell tudni fogadni, és tudatosítani, hogy a kapcsolatban levőség csak az egyik szerepe az életünknek. Nem birtokolhatjuk a másik fél összes életterét, ráadásul ez a fajta „ragadós” viselkedés, a taszítás reakcióját váltja ki (ami, mint tudjuk a vonzódás ellentéte).

Az a jelenség is megfigyelhető, hogy míg a kapcsolat elején képesek vagyunk „felemelő” szemmel nézni a másikat, később megváltozik látásmódunk fókusza, és elkezdünk a hibákra koncentrálni. Ha önmagunkat nem tudjuk elfogadni, akkor általában ezt a csalódottságot a másikra vetítjük ki. Működésbe lép a „megváltoztatás” projekt, melynek eszköztára sokrétű lehet: érzelmi zsarolás, alkudozások, szemrehányások, és más manipulatív játszmák. És íme, megint átléptünk a vonzásból a taszítás állapotába, holott nem ez volt a célunk, és valójában nem ezt szeretnénk.

Azért fontos a különbözőség (hasonlóságokkal megtámogatva) megőrzése, mert a harmadikat csak két különböző hozhatja létre. Ez a teremetés alapvető törvénye, a „harmadikban” ott van mindkettő minősége, de nem azonos egyikkel sem. És ez a „harmadik” minőség bármilyen alkotásra igaz, ilyen maga a párkapcsolat is, és természetesen a közös gyermek is.

Fotó:
pixabay.com

Kutyát tartani? Miért ne?

Kutyát tartani felelősség - hangzik minden szülő szájából. Általában ezzel rekesztik be az "akarok kutyát - nem kaphatsz kutyát" vitákat. De legközelebb, ha a gyerek kutyát kér, mondjuk rá ezt: miért is ne?

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Szeptember elsejével elindul egy új tanév. Mindegy, hogy iskolába jársz, esetleg egyetemre, vagy óvodáskorú kisgyereked van, a szeptember mindenképpen fontos pont lesz az életedben. Ami pedig biztos, hogy sosem lehetsz rá elég felkészült.

Tanévkezdés bentlakóként: mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Hiába a pontos és rendezett pakolás, néhány dolog bizony otthon felejtődhet.

Minden, ami műszempilla 2.rész

Nagyon sok mindenen múlik az, hogy a műszempilla olyan hatást keltsen, mintha az a sajátunk volna. Na de mire is kell pontosan figyelni, illetve mit is kell tudni a mű pillákról? Erről kérdeztem Miklán Lilla kozmetikust.