Menü

Újra a románok ellen

Elkészítették vasárnap délben Nizzában a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását, ahol a magyar válogatott Görögországgal, Romániával, Finnországgal, Észak-Írországgal és a Feröer-szigetekkel került egy hatosba.

A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását látva kijelenthetjük, nem a halálcsoportba kapott besorolást a magyar válogatott, ám az előző érában látott mentalitással akár még a harmadik helyezés megszerzése is gondot jelenthet.

Pintér Attila szövetségi kapitány társulatát az F jelű hatosba sorolták be, Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország, valamint a Feröer-szigetek társaságában.

A nizzai sorsoláson összesen nyolc hatos és egy ötös csoportot állítottak össze, utóbbiba került versenyen kívül a rendező Franciaország. Az Eb-re valamennyi hatos első és második helyezettje, a legjobb csoport harmadik kvalifikálja magát automatikusan, míg a többi harmadik helyezett pótselejtezőn dönt a fennmaradó négy kiadó hely sorsáról.

A kontinens vetélkedő első alkalommal lesz 24 csapatos torna, így megnyílt az esély a magyarok előtt is a részvételre. Az elmúlt négy évtizedben ez a bravúr egyetlen piros-fehér-zöld csapatnak sem sikerült, pontosan 1972-ben szerepelt utoljára Magyarország Eb-n.

A selejtezők szeptember 7-9-én kezdődnek és 2015. november 15-17-én zárulnak.

A csoportbeosztás a következő. A csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán.

B csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra.

C csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg.

D csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár.

E csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino.

F csoport: Görögország, Magyarország, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer-szigetek.

G csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein.

H csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta.

I csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, Franciaország.

Fotó:
pixabay.com

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.