Menü

Kína a Holdon!

Többek között mezőgazdasági terményeket és gyógyszereket állítanának elő egy Holdra tervezett kutatóbázison. Hogy kik? A kínaiak.

Mindenki tudja, hogy Kína világhatalom, ugyanakkor kicsit nehéz elfogadni és elképzelni, hogy az a kelet-ázsiai nemzet, amelyhez mi európaiak még mindig elsősorban a ruhaüzleteket és a gyorséttermeket kapcsoljuk, olyan területen is felzárkózott, mint az űrkutatás.

Bizony, Kína tavaly év végén Holdra szállt, s ezzel csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz. A Föld legnépesebb országa űrszondát és holdjáró robotot küldött az égitestre, az esemény azért volt kiemelten különleges, mert a kínaiak csak nemrég, néhány évvel ezelőtt kezdtek Hold-programba. A fejlődés bámulatos, és természetesen az ázsiai ország nem kíván itt megállni.

A legutóbbi hírek szerint, amelyről a helyi média és a világsajtó is beszámolt, Kína nemcsak embert küldene a Holdra, hanem felépítene egy kutatóbázist is. A Hold-bázison, kihasználva a speciális adottságokat, mezőgazdasági, valamint ipari kísérleteket végeznének, gyógyszereket állítanának elő. Úgy vélekednek, s ki más gondolná ezt mint a lassan másfél milliárdos népességgel rendelkező Kína, a kutatás elengedhetetlen az ember életterének későbbi növelésében.

Az első Holdra lépő kínai űrhajósra még várni kell, de valószínűleg néhány éven belül megtörténik az esemény, amelyet követően elindulhat a bázis tervezése. Addig is az ázsiai kutatók előtt rengeteg feladat áll, az égitest viszonyainak, adottságainak tanulmányozása mellett a megfelelő technológia kiépítése is előttük van még.

Fotó:
pixabay.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.