Menü

Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk! 2. - Tudatos vásárlás és környezetvédelem

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Folytatva előző cikkünk témáját, ezúttal konkrétan a tudatos vásárlás és a környezetvédelem összefüggéseire nézünk példákat. Lássuk milyen környezettudatos szempontokat érdemes érvényesíteni vásárlási szokásaink között!

Fontos szempont lehet, ha eleve az őstermelőket részesítjük előnyben, és a bevásárló központok termékei helyett a piacokon szerezzük be élelmiszereinket. Ha így teszünk, akkor érdemes például üres, használt tojástartókkal, befőttes üvegekkel, és flakonokkal felszerelkezve neki indulnunk a vásárlásnak. Így lehetővé válik, hogy a megvásárolt élelmiszerekhez ne használjunk fel minden alkalommal újabb „csomagolást”, ez jelentősen csökkenti az általunk termelt szemétmennyiséget. Régen egyébként divatos volt a kosár (fonott kosarak bevásárláshoz) használata, mely mára visszaszorult, pedig a nejlon zacskók használatának elterjedése rendkívül nagy környezetterhelést jelent.

A tisztítószereknek nemcsak a hatóanyagaik környezetszennyezőek, hanem csomagolásuk is, ezért ha olyan környezetbarát tisztítószereket használunk, melyek nemcsak természetes alapanyagúak (például mosó szóda, ecet), hanem még csomagolásuk visszaváltható is, akkor különösen sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Hasznos ökotipp lehet, a „Tudatos Vásárló Kedvezmény” kártya használata is. A kártya lényege, hogy miközben kedvezményekhez juthatunk, egyben támogatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkáját is. A rendszer révén olyan helyeken költjük a pénzünket, ahol például környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak, vagy például gondoskodnak arról, hogy a keletkezett hulladék illetve felhasznált energiamennyiség csökkenjen, vagy például ahol kis ökolábnyomú kereskedelemből származó termékeket forgalmaznak.

Fotó:
pixabay.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.