Menü

Mi okozza a kellemetlen hasi panaszokat?

A hasi diszkomfort tünetei nagyon kellemetlen panaszokat tudnak okozni, a gyomorégés és a puffadás leginkább a túlsúlyos illetve hasra hízó embereket érinti, de a rendszertelen életmód is jelentős rizikó tényezőnek számít.

A hasi panaszok tünetei tehát gyakran hozhatóak összefüggésbe a túlsúllyal, ennek anatómiai és emésztésbeli, tehát funkcionális okai is lehetnek. Túlsúly esetén, de várandóság ideje alatt is megnő a hasüregi nyomás, melynek hatására a gyomorszáj záróizomzata könnyebben kinyílik a nyelőcső felé. A visszafolyó gyomortartalom savas (a gyomorsav miatt), mely gyulladást okozhat a nyelőcső alsó részen, ez égő érzéssel és fájdalommal is jár.

Ugyancsak haspuffadást és hasi görcsöket okozhat, ha keveset mozgunk, és ülő munkát végzünk. Az ülő, inaktív életmód hatására ugyanis a bélmozgás is lelassul, ami fokozza a teltségérzetet, és a hasi diszkomfort egyéb tüneteit (például: puffadás, émelygés, hasfájás).

A rendszertelen étkezés is gyakori kiváltó oka a különböző gyomorbetegségeknek. A következetlen fogyókúrák, a koplalás és falási rohamok váltakozása megterheli az emésztőnedveket termelő szerveinket. A nagy mennyiségben fogyasztott, nehezen emészthető táplálék tulajdonképpen emésztőenzim hiányt hoz létre, ami nemcsak hasnyálmirigyünkre van rossz hatással, hanem igen kellemetlen tünetekkel is járhat (például: émelygés, bélgázok fokozott termelődése, hasfájás). Az úgy nevezett relatív emésztőnedv hiányt egyébként természetes emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerrel lehet pótolni, de elsősorban megelőzéssel érdemes elkerülnünk a kellemtelen gyomorbántalmakat.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?