Menü

Újra világbajnok Vadnai Jonatán

Nyolc futamot megnyerve, roppant magabiztossággal szerezte meg az ifjúsági Byte vitorlás világbajnokságon az aranyérmet Vadnai Jonatán.

Címvédőként érkezett az ifi Byte világbajnokságra a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) versenyzője, hiszen tavaly Newportban is első helyen fejezte be a vébét. A Garda-tavi Rivában összesen 21 nemzet 36 hajója állt rajthoz, és összesen 13 futamot rendeztek meg.  A 16 esztendős Jonatán győzelméhez kétség sem férhetett, hiszen a fiatalember nyolc futamon is első helyen végzett, így az utolsó napokon megrendezett két fordulón már rajthoz sem kellett állnia.

A Balatonalmádiban élő ifjú tehetség bátyjával, az ugyancsak világbajnok Benjáminnal edz és halad előre. Jonatán 2012-ben nyert először korosztályos Európa-bajnokságot Laser 4.7 osztályban, egy évvel később pedig világ- és Európa-bajnoki címnek örülhetett. Idén hajóosztályt váltva, már Laser Radialban versenyez és az U-17-es világbajnokságon bronzérmes lett, míg az U-19-es korosztályban az ötödik helyen végzett.

A nőknél is magyar sikernek örülhettünk, ahol Érdi Mária képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Az ugyancsak 16 esztendős sportoló két holland lány mögött harmadik helyezést szerzett. Mária a tavalyi, füredi Laser Worlds-ön robbant be a világ élvonalába, amikor ötödik lett Laser 4.7 kategóriában. Aztán még ugyanezen a nyáron világbajnoki címnek örülhetett a Byte CII newporti megméretésén. Idén már elsősorban az olimpiai Laser Radial hajóosztályban próbál minél jobb eredményeket elérni.

Vadnai Jonatán és Érdi Mária is csak alkalmilag vitorlázik a Byte CII hajóosztályban. Ez a kategória ugyanis az ifjúsági olimpia hajóosztálya. A Garda-tavi rendezvény egyben a nyári ifjúsági olimpia kvalifikációs versenye is volt, amit a nyáron a kínai Nankingban bonyolítanak majd le. A két magyar klasszisnak azonban emiatt már nem kellett aggódnia, hiszen ők már tavaly megszerezték az indulás jogát az ifi ötkarikás játékokra.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.