Menü

Kellemetlen gyomorrontás

A gyomorrontás igen kellemetlen tünetekkel járó, gyors lefolyású betegség. Túl sok, vagy romlott étel, alkohol fogyasztás esetén kell vele számolni, de előfordulhat, hogy vírus okozza a bajt. Mit tehetünk ellene?

A gyomorrontás tünetei igen egyértelműek: fáj a hasunk, rossz a közérzetünk, hányingerünk van, sőt hányunk is, hasmenés jelentkezik, puffadás, szélgörcsök, böfögés kínoz minket, a gyomor gáztartalma jelentősen megnövekszik.

A gyomorfalat sokféle étel, ital, sőt vírus is ingerelheti. A falat beborító gyomornyálka hártya ilyenkor gyulladásba kerül, s emiatt érezzük rosszul magunkat.

Bármelyik tünet is jelentkezzen, a legfontosabb, hogy azonnal ragadjunk magunkhoz egy üveg szénsavmentes ásványvizet és igyunk, igyunk, igyunk. Minél többet, annál jobb. Persze, ha minden kijön belőlünk fölül, mert hányunk, akkor elég, ha fél óránként próbálkozunk az ivással. Persze egyszerre ne sokat, csak apránként. Ilyenkor minden perc sokat számít, mert a heveny tünetek akár egy-két óra leforgása alatt is sokat enyhülhetnek, javulhatnak, de legkésőbb egy, legfeljebb két nap alatt elmúlnak.

Ha súlyos az eset, magyarán túl sokat hányunk, akkor irány a kórház, ahol infúzióval pótolják az elvesztett folyadékot és ezzel megóvnak bennünket a kiszáradástól.

Amikor a tünetek már enyhülnek, akkor jó, ha néhány óráig egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen ételt, sőt, ha kibírjuk inkább másnapra halasszuk a falatozást. Ezután is csak óvatosan terheljük a gyomrunkat. Kezdetben elég néhány szem háztartási keksz, vagy ropi, esetleg főtt krumpli enyhén sósan. A gyümölcsök közül ilyenkor csak almát, vagy banánt együnk, a zöldségek közül nyersen és öntet nélkül valamilyen zöld saláta engedélyezett.

Másnap már lehet fogyasztani valami könnyebb ételt, rizst, párolt szárnyas hússal, esetleg könnyű húslevest, azonban néhány napig mindenképpen könnyű, jól emészthető ételeket együnk. Arról se feledkezzünk meg, hogy folyamatosan igyunk, hiszen az ásványvíz ilyenkor nagy segítségünkre van.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?