Menü

Színfalak mögötti felelősségvállalás- „Szertartások apával”

Bár egy gyermekszületésénél természetesen minden figyelem elsősorban az újszülöttre és a kismamára irányul, fontos, hogy a kispapák is bevonódjanak a baba gondozásába. A látszólagos mellőzött szerep ellenére az újdonsült apukák számára ott van a színfalak mögötti felelősségvállalás, és támogatás, ami hatalmas segítség lehet a kismama számára.

Nem minden kispapa találja a helyét az új helyzetben, ráadásul gyakran a kismamák is hajlamosak kizárni a baba körüli tevékenységekből az apukákat. Pedig számos terepe lehet az apaság megélésének, és nemcsak akkor, amikor a gyerek már tud beszélni, járni.

A baba ideális fejlődéséhez az apa részéről érkező fizikai és érzelmi közelség is fontos. Számos szertartás van, amibe az apukák is részt vehetnek, sőt saját szertartásokat alakíthatnak ki babájukkal. Ezek a „rítusok” segítik a biztonságos kötődés kialakulását, az egymásra hangolódást.

Az apukák bevonódásának alkalma lehet a fürdetés, a pelenkázás vagy a büfiztetés is. Bár az elején ezek a tevékenységek komoly kihívást jelenthetnek, mivel inkább feladatnak tűnhet egy síró, gyakran ordító baba bepelenkázása. De idővel, amikor rutinná válik, akkor belsőséges együttlétek alkalma is lehet, hiszen ilyenkor csak a babára figyelünk, beszélünk hozzá, a biztos kezeket pedig a babák is megérzik. Így válhat az elején kíntatásnak tűnő fürdetés megszokott, biztonságot jelentő közös együttlétek alkalmává.

Persze ehhez az is, kell, hogy a „szertartások” alkalmával valóban csak a babára figyeljünk, szüntessük meg a zavaró zajforrásokat (például ne legyen ilyenkor ott a telefonunk), legyünk kitartóak és higgadtak.

A baba számára legfontosabb dolgokat, úgy, mint szeretet, elfogadás és biztonság nemcsak az anyák biztosíthatják, az apaság megéléséhez és az apához való kötődés kialakulásához is kulcsfontosságú a közelség és a részvétel.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.