Menü

Magyar győzelmi álmok a Hetedik Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságra készülve

  • Dátum: 2014.06.26., 22:09

Mialatt a világ felnőtt lakosságának nagy része a jelenleg Brazíliában zajló labdarúgó világbajnokság lázában ég, egy kis magyar csapat egy kisebb méretű, de a résztvevők számára legalább olyan fontos futball világbajnokságra készül. 11, 1-es típusú cukorbeteg, magyar gyermek álmodik most arról, hogy ő emeli majd magasba a győzteseknek járó kupát a Hetedik Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságon, melyet augusztus 22. és 24. között rendeznek a hollandiai Arnhemben. Számukra most mindennél fontosabb, hogy országnak-világnak megmutassák, diabétesszel élve is lehet teljes életet élni, küzdeni, nevetni, barátkozni és persze sportolni. Mindezt éppen úgy, mint, ha egészségesek lennének!

Erre a speciális világbajnokságra, mely 2007-óta kerül megrendezésre, 10-14 éves gyerekek kaptak meghívást a világ számos országából. A szervezők idén több mint 130 gyerek részvételére számítanak Ausztriából, Belgiumból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Hollandiából, Lengyelországból, Oroszországból, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Svájcból. A világbajnokság idei, nemzetközi nagykövete Bas van de Goor holland olimpiai bajnok röplabdajátékos, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg és egyben aktív ösztönzője a sportolásnak az 1-es típusú cukorbetegek körében.

A magyar csapat tagjainak kiválasztása már tavaly megkezdődött és idén májusban fejeződött be. A gyerekek elsődleges kiválasztásában az ország egész területén fellelhető Diabétesz Centrumok segédkeztek. A csapat összeállítására, melyre az előselejtezőkön nyújtott teljesítmények alapján került sor, Havas Máté, a Győri ETO FC gyerekprogramjának vezetője kapott felkérést, aki a gyerekek felkészítésében is részt vesz.

„Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, melynek megelőzési módja nem ismert. Az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások, és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében. A betegeknek inzulinra van szükségük, hogy glükóz szintjüket kontrollálják. A sport kiemelkedő jelentőségű a fiatal betegek számára állapotuk megfelelő kezelése szempontjából, ezért olyan jelentős minden esemény, beleértve a Diabétesz Junior Kupát, mely céljának tekinti a sport népszerűsítését a 1-es típusú cukorbetegek körében” - mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, a kiutazó csapatot kísérő szakmai csoport vezetője. „Nem beszélve arról, hogy a Diabétesz Junior Kupa egy igazán különleges lehetőség a diabétesszel élő fiatalok és szüleik számára, hogy többet megtudjanak a diabétesz kezeléséről és megosszák egymással tapasztalataikat. Új barátokat szerezni labdarúgás közben pedig igazán jót tesz az önbizalomnak!”

A Diabétesz Junior Kupa szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata, melyhez olyan nemzetközi partnerek csatlakoztak, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést.

A válogatott keret, melynek tagjai az ország egész területéről érkeznek, a nyár folyamán több alkalommal találkozik majd, hogy egyre intenzívebben készüljön a nagy megmérettetésre. A legközelebbi felkészítésre június 27. és 29. között Győrben az ETO Parkban kerül sor.

A hetedik Diabétesz Junior Kupára utazó magyar csapat felkészülését és a labdarúgó világbajnokságon való szereplését a www.juniorkupa.com weboldalon, valamint a Diabétesz Junior Kupa Facebook  és Twitter http://goo.gl/QyAe69 oldalán követhetik nyomon az érdeklődők.

Forrás, fotó:
Tamara Hagen

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.