Menü

Több mint sport: önvédelem

Önmagunk és családunk védelme nem csak arról szól, hogy megtanulunk fizikailag védekezni, ütni, vagy rúgni. Ennél sokkal teljesebb és összetettebb a dolog, ami nagyon hasznos lehet.

A különböző küzdősportok űzői általában nincsenek gondban azzal, hogy megvédjék magukat, ha szükséges. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az utca, a busz, a villamos, vagy bármely lehetséges támadási helyszín nem sportpálya. Ott teljesen más szabályok uralkodnak (vagy nem uralkodnak) és ezért speciális felkészültséget igényel. Ez lenne az önvédelem, amelyet több sportág elemeiből gyúrtak össze és számos helyen oktatnak.

Az önvédelemről tudni kell, hogy elsősorban nem a verekedésről szól, hanem arról, hogy váljunk felkészültekké és kellően körültekintővé. A védekezés ugyanis mindig a megelőzéssel kezdődik. Ha odafigyelünk, és megropóbáljuk időben elhárítani a veszélyt, kisebb a kockázata a konfliktusnak és az abból potenciálisan kialakuló bajnak, sérülésnek.

Persze azt is meg kell tanulni, hogy mi van akkor, ha elkerülhetetlen az összetűzés. Az önvédelem során hasznos fogásokat, mozdulatokat oktatnak, amelyeket addig érdemes gyakorolni, amíg kellően be nem rögzülnek. Egyszerű, könnyen elsajátítható mozdulatokról van szó, az oktatás különböző támadási szituációkra igyekszik felkészíteni. Magyarul: megtanítja azt, hogy adott típusú támadásnál, hogyan cselekedjünk.

A mozgásformában az a jó, hogy nagyon gyakorlatias, ugyanakkor ne feledjük el, igazi sportról van szó, azaz növeli az állóképességet, a fizikai erőt, miközben kikapcsol és ezek útján segít egészségesebben élni.

Fotó:
pixabay.com

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.