Menü

Több mint sport: önvédelem

Önmagunk és családunk védelme nem csak arról szól, hogy megtanulunk fizikailag védekezni, ütni, vagy rúgni. Ennél sokkal teljesebb és összetettebb a dolog, ami nagyon hasznos lehet.

A különböző küzdősportok űzői általában nincsenek gondban azzal, hogy megvédjék magukat, ha szükséges. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az utca, a busz, a villamos, vagy bármely lehetséges támadási helyszín nem sportpálya. Ott teljesen más szabályok uralkodnak (vagy nem uralkodnak) és ezért speciális felkészültséget igényel. Ez lenne az önvédelem, amelyet több sportág elemeiből gyúrtak össze és számos helyen oktatnak.

Az önvédelemről tudni kell, hogy elsősorban nem a verekedésről szól, hanem arról, hogy váljunk felkészültekké és kellően körültekintővé. A védekezés ugyanis mindig a megelőzéssel kezdődik. Ha odafigyelünk, és megropóbáljuk időben elhárítani a veszélyt, kisebb a kockázata a konfliktusnak és az abból potenciálisan kialakuló bajnak, sérülésnek.

Persze azt is meg kell tanulni, hogy mi van akkor, ha elkerülhetetlen az összetűzés. Az önvédelem során hasznos fogásokat, mozdulatokat oktatnak, amelyeket addig érdemes gyakorolni, amíg kellően be nem rögzülnek. Egyszerű, könnyen elsajátítható mozdulatokról van szó, az oktatás különböző támadási szituációkra igyekszik felkészíteni. Magyarul: megtanítja azt, hogy adott típusú támadásnál, hogyan cselekedjünk.

A mozgásformában az a jó, hogy nagyon gyakorlatias, ugyanakkor ne feledjük el, igazi sportról van szó, azaz növeli az állóképességet, a fizikai erőt, miközben kikapcsol és ezek útján segít egészségesebben élni.

Fotó:
pixabay.com

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

A kánikula sokunknak megkeseríti az életét, tudom, hogy a többség szereti a nyarat, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Amikor hiába kérlek, hogy ne a napon focizz

A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik. A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki, s ha hosszabb ideig éri fokozott hősugárzás a fejet, hőguta alakul ki. Hogyan előzhető meg, illetve, ha megtörtént, hogyan kezelhető a napszúrás?