Menü

A történelem egyik legrettegettebb betegsége ma is létezik

  • Dátum: 2014.09.23., 19:09

Sok a tévhit a leprával kapcsolatban. Először: még nagyon is létezik a betegség, a világon legalább tízmillióan szenvednek benne, másodszor: korántsem annyira fertőző, mint ahogyan azt a közhiedelem tartja.

A lepra fertőző betegség, de tartós és szoros testi közelség kell ahhoz, hogy valaki elkapja. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni rá. Nyomorbetegségnek tartják, s mint ilyen a világ szegényebb vidékein, úgynevezett fejlődő országaiban fordul inkább elő, azonban aki a trópusokon járt és a leprásokra jellemző tüneteket fedez fel magában, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. A veszély elsősorban abban van, hogy sokszor nem ismerik fel a betegséget, mert eszükbe sem jut a lepra, mint potenciális fertőzés.

A lepra tüneteihez tartozik a bőr tartós károsodása, érzéskiesés, izomgyengeség, zsibbadás, egyéb szövetkárok és a vakság. Magát a kórokozót nem nehéz kiírtani a szervezetből, megfelelő gyógyszeres kezelés szükséges hozzá, más kérdés, hogy ezek a gyógyszerek az említett szegény vidéken nem mindenhol elérhetőek. Ha időben elcsípik, a betegnek semmilyen bántódása nem esik, de ha nem, a hegek és csonkolások kezelése hosszabb időt vesz igénybe, körülményes, fájdalmas, idő és pénzigényes folyamat.

Érdekesség, hogy a leprával kapcsolatos mítoszok több ezer évre vezethetőek vissza. Az ókorban és a középkorban a szedte áldozatait, s a betegséget még ma sem sikerült legyőzni. Említettük, elsősorban az afrikai és ázsiai területek érintettek, de ez nem jelenti azt, hogy másutt ne lenne leprás beteg. Az Egyesült Államokban is midig akadnak újonnan megfertőződtek, hozzánk közel pedig Romániában számít viszonylag elterjedtnek.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?