Menü

Portalanítás hatékonyan

Apró pici részecskék, melyek nagyon gyorsan felhalmozódnak lakásunkban, lerakódnak mindenféle felületen a szobákban, az elektronikus eszközök pedig mágnesként vonzzák magukhoz őket. Nem nehéz kitalálni miről van szó, minden háziasszony állandó küzdelemben áll ellene. De hogyan keletkezik, honnan származik a por és mit tehetünk ellene?

A háztartási por eredete sokféle lehet, származhat geológiai, ipari porkeltésből, javarészt pedig humán eredetű. Lakásunkban felgyülemlett por többsége egyébként kintről, a talajból, levegőből származik. Porkeltéssel jár az energiatermelés, de az emberi környezet apró szemcsés részecskéi is a háztartási por részét képezik, mint például a haj, elhalt hámsejtek, szőr. De a por tartalmazhat olyan, kintről származó ártalmas anyagokat is, mint az arzén, ezért a portalanítás korántsem csak esztétikai szempont.

A hatékony portalanítás alapja a „felülről lefelé haladva” elv, hiszen például ha először porszívózunk, és csak utána portalanítjuk a csillárt, akkor a por visszaszáll a padlóra. A száraz portalanítás sem túl hatékony, mivel ilyenkor csak felkeverjük a port, mely a levegőből idővel újból visszatelepszik a bútorokra, illetve a padlóra.

A szőnyeg portalanításának hatékony módja lehet, ha először kirázzuk, kiszellőztetjük, majd ezt követően kefés porszívófejjel alaposan kiporszívózzuk. Érdemes egyébként a könyveket és a növényeket is portalanítani, valamint az elektronikus eszközöket is, melyek csak úgy vonzzák magukhoz a port. A porszívózás után ajánlatos fel is mosni a padlót, így hatékonyabban tisztíthatjuk meg otthonunkat a szennyeződésektől.

És mivel a háztartási por nagy része lakáson kívülről származik, javarészt cipőnkön hordjuk be, érdemes azonnal papucsba bújnunk, mikor hazaérkezünk.

Fotó:
pixabay.com

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.