Menü

A rettegett bölcsőhalál okai

Sok szülőt aggaszt a bölcsőhalál bekövetkezése, mely leggyakrabban az első négy hónapban fordul elő az újszülötteknél. Bár ma már számos kutatással próbálják kideríteni a csecsemőkori hirtelen halál okait, pontos eredetét még mindig nem ismerjük, de bizonyos tanácsok betartásával csökkenthető az előfordulásának kockázata.

Bár a szindróma pontos eredete még nem ismert, a vizsgálatok arra utalnak, hogy a bölcsőhalál bekövetkezése az agyban található légző központ éretlenségével hozható összefüggésbe. Éppen ezért jobban veszélyeztettek a koraszülöttek, valamint az agykárosodást szenvedő kisbabák, de egyéb környezeti tényezők is növelhetik a bölcsőhalál bekövetkezésének kockázatát.

Rizikótényező lehet, ha a szülők egy ágyban alszanak a babával, ezt tanácsos mindenképpen elkerülni, ugyanakkor az első hónapokban érdemes a baba kiságyát a szülők szobájában tartani. Mivel a szindrómát leginkább a légzéssel hozták összefüggésbe, ezért a szakemberek szerint fontos lenne, hogy a babákat ne hason, hanem hanyatt altassák a szülők.

Mivel a babák hőszabályozása is fejletlen, a túlmelegedés is szerepet játszhat a csecsemőkori hirtelen halál bekövetkeztében. Éppen ezért nem szabad túlöltöztetni a kisbabákat, illetve nagy paplanokba csavarni őket. Ügyeljünk arra is, hogy fejük legyen szabadon, hogy légzésüket semmi se akadályozza!

Azt is fontos kiemelni, hogy a baba környezetében történő dohányzás is növelheti a bölcsőhalál kialakulásának kockázatát, ezért senkinek nem szabad megengedni, hogy a babával egy légtérben dohányozzon!

Végül, de nem utolsó sorban rizikó tényezőt jelenthet az immunrendszer fejletlensége is, ezt kompenzálhatja az anyatejes táplálás, melynek így fontos szerepe lehet a megelőzésben.

Fotó:
pixabay.com

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és sokszor kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak

Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

2018. március 18-án velem is megtörtént. Habár nem spontán. Nem úgy, ahogy terveztem. A kisbabám megszületése előtt, vajúdtam 4 órán keresztül. A legnehezebb rész, a vajúdás alatt pedig a párom és a szülésznőm adta a támogatást, testileg és lelkileg. Élménybeszámolót olvashattok!

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?