Menü

A rettegett bölcsőhalál okai

Sok szülőt aggaszt a bölcsőhalál bekövetkezése, mely leggyakrabban az első négy hónapban fordul elő az újszülötteknél. Bár ma már számos kutatással próbálják kideríteni a csecsemőkori hirtelen halál okait, pontos eredetét még mindig nem ismerjük, de bizonyos tanácsok betartásával csökkenthető az előfordulásának kockázata.

Bár a szindróma pontos eredete még nem ismert, a vizsgálatok arra utalnak, hogy a bölcsőhalál bekövetkezése az agyban található légző központ éretlenségével hozható összefüggésbe. Éppen ezért jobban veszélyeztettek a koraszülöttek, valamint az agykárosodást szenvedő kisbabák, de egyéb környezeti tényezők is növelhetik a bölcsőhalál bekövetkezésének kockázatát.

Rizikótényező lehet, ha a szülők egy ágyban alszanak a babával, ezt tanácsos mindenképpen elkerülni, ugyanakkor az első hónapokban érdemes a baba kiságyát a szülők szobájában tartani. Mivel a szindrómát leginkább a légzéssel hozták összefüggésbe, ezért a szakemberek szerint fontos lenne, hogy a babákat ne hason, hanem hanyatt altassák a szülők.

Mivel a babák hőszabályozása is fejletlen, a túlmelegedés is szerepet játszhat a csecsemőkori hirtelen halál bekövetkeztében. Éppen ezért nem szabad túlöltöztetni a kisbabákat, illetve nagy paplanokba csavarni őket. Ügyeljünk arra is, hogy fejük legyen szabadon, hogy légzésüket semmi se akadályozza!

Azt is fontos kiemelni, hogy a baba környezetében történő dohányzás is növelheti a bölcsőhalál kialakulásának kockázatát, ezért senkinek nem szabad megengedni, hogy a babával egy légtérben dohányozzon!

Végül, de nem utolsó sorban rizikó tényezőt jelenthet az immunrendszer fejletlensége is, ezt kompenzálhatja az anyatejes táplálás, melynek így fontos szerepe lehet a megelőzésben.

Fotó:
pixabay.com

Gyerekszáj- Avagy „Anya, tudtad, hogy apa is fiú?”

A gyerekkor minden szakaszának megvannak a maga szépségei, de a beszéddel ismerkedő kicsik aranyköpései hónapokig, sőt, akár évekig garantálják a napi szintű jókedvet és nevetést a családban.

Miért jó ha sportol a gyerek? Anyukák kispadon!

A mozgás fontossága vitathatatlan. Legyen felnőtt, vagy gyermek. Milyen előnyei vannak szinte bármilyen sportnak? A gyerekek és persze az anyukák számára! Nézzük például ha a család apraja-nagyja focirajongó...

Édesítőszerek babakorban?

Nyírfacukor, xillit, stevia, eritrit, barna cukor, cukor, méz, vagy nádcukor? A kínálat óriási, s ma már teljesen el lehet veszni az édesítőszerek útvesztőjében, de mit adhatunk a babának?

Segítség, gyerek a konyhában! Receptek szülőknek!

Aki háztartást vezető anyuka, az tudja milyen, mikor csemeté(i)nk a konyhában is állandóan láb alatt vannak. Mindenképp hasznos dolog őket is bevonni a főzésbe, sütésbe! Ezzel nemcsak lefoglaljuk őket, de számos dolgot megtaníthatunk nekik, fejlesztve kézügyességüket!

Pókemberrel a traumatológián

Itt a farsangi mulatságok ideje, nincs ez másképp egy oviban sem. Természetesen nagy izgalommal várták tavaly is a gyerekeim a jeles napot. Már reggel mind jelmezt öltöttek és készülődtek a bulira, akkor még nem hittük, hogy aznap valami történni fog…