Menü

A rettegett bölcsőhalál okai

Sok szülőt aggaszt a bölcsőhalál bekövetkezése, mely leggyakrabban az első négy hónapban fordul elő az újszülötteknél. Bár ma már számos kutatással próbálják kideríteni a csecsemőkori hirtelen halál okait, pontos eredetét még mindig nem ismerjük, de bizonyos tanácsok betartásával csökkenthető az előfordulásának kockázata.

Bár a szindróma pontos eredete még nem ismert, a vizsgálatok arra utalnak, hogy a bölcsőhalál bekövetkezése az agyban található légző központ éretlenségével hozható összefüggésbe. Éppen ezért jobban veszélyeztettek a koraszülöttek, valamint az agykárosodást szenvedő kisbabák, de egyéb környezeti tényezők is növelhetik a bölcsőhalál bekövetkezésének kockázatát.

Rizikótényező lehet, ha a szülők egy ágyban alszanak a babával, ezt tanácsos mindenképpen elkerülni, ugyanakkor az első hónapokban érdemes a baba kiságyát a szülők szobájában tartani. Mivel a szindrómát leginkább a légzéssel hozták összefüggésbe, ezért a szakemberek szerint fontos lenne, hogy a babákat ne hason, hanem hanyatt altassák a szülők.

Mivel a babák hőszabályozása is fejletlen, a túlmelegedés is szerepet játszhat a csecsemőkori hirtelen halál bekövetkeztében. Éppen ezért nem szabad túlöltöztetni a kisbabákat, illetve nagy paplanokba csavarni őket. Ügyeljünk arra is, hogy fejük legyen szabadon, hogy légzésüket semmi se akadályozza!

Azt is fontos kiemelni, hogy a baba környezetében történő dohányzás is növelheti a bölcsőhalál kialakulásának kockázatát, ezért senkinek nem szabad megengedni, hogy a babával egy légtérben dohányozzon!

Végül, de nem utolsó sorban rizikó tényezőt jelenthet az immunrendszer fejletlensége is, ezt kompenzálhatja az anyatejes táplálás, melynek így fontos szerepe lehet a megelőzésben.

Fotó:
pixabay.com

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Vigyázzunk rájuk!

Kitört a vakáció, a fáradhatatlan és energikus gyermekeink végre kiszabadultak az iskolából. Bicikliznek, gördeszkáznak, pancsolnak, ugrálnak, szaladgálnak, játszótereznek, hintáznak reggeltől estig. Rengeteg a veszélyforrás. Vigyázzunk rájuk!