Menü

Korán kezdődhet a csontritkulás

Mi lesz azokkal, akik nem mozognak eleget fiatalon? Elhízás, cukorbetegség? Igen, ezek is előfordulhatnak, ugyanakkor egy másik súlyos problémával is szembe kell nézniük az érintetteknek. Ez pedig a csontritkulás.

Kutatók bebizonyították, hogy az életmód még annál is nagyobb szerepet játszik a csontritkulás kialakulásának kockázatában, mint, ahogyan azt korábban hittük. A legfontosabb időszak a gyerekkor és a kamaszkor, illetve a korai felnőttkor. Ha ezekben az életszakaszokban megvonjuk magunktól a testmozgást, azaz több időt tespedünk a székben, fotelben a televízió, vagy a számítógép előtt, akkor annak komoly következményei lehetnek.

A csontsűrűség, csontjaink szilárdsága ugyanis húszas éveink elejére alakul ki teljesen, és a váz nem lesz elég erős akkor, ha nem dolgoztatjuk. A legfontosabb az ülő tevékenységek időtartamának a csökkentése (a nem kötelező tespedést lehetőleg napi 4-5 óra alá kellene mérsékelni), valamint a fizikai gyakorlatok végzése, azaz a sportolás is nagyon lényeges.

Hiába megfelelő a kalcium és a D-vitamin bevitelünk akkor, ha nem mozgunk hozzá eleget a megfelelő fejlődési szakaszban. Az ülő életmód megváltoztatása ugyanakkor egyáltalán nem könnyű. A modern használati eszközök szinte gúzsba kötik az embert, még a munkáján, iskolai elfoglaltságán kívül is.

Éppen ezért a nevelésben kell tudatosítani a fiatalokra leselkedő veszélyek elleni hatékony fellépés fontosságát.

Fotó:
Pixabay.com

 

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.