Menü

Fűszert a kenyérbe is!

A magyarok odavannak a fűszeres ételekért. Miért ne tehetnénk belőle a kenyérbe is? Bármelyik reggelit, vagy vacsorát feldobja, és szenvdicsnek is kitűnő alapanyag, amely már önmagában is nagyon finom egy kis vajjal, sajtkrémmel, és friss zöldségekkel. Isteni olaszos-magyaros jellegű kenyérreceptet mutatunk be, amely akár kenyérsütőgépben, akár sütőben is elkészíthető. Ráadásul a fűszeres-paradicsomos kenyér már kinézetre is különleges, így a gyermekek számára, vagy vendégfogadáshoz is kitűnő lehet.

Hozzávalók:
120 g búzasikér, 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 150 g rétesliszt, 180 g finomliszt, 3 teáskanál só, 350 ml paradicsompüré/paradicsomlé, 2 evőkanál olivaolaj, csipetnyi édesítőszer, 3 gerezd összenyomott fokhagyma, 1 csomag porélesztő, valamint fűszerek: bors, oregano, bazsalikom, bio vegeta (bioboltban kapható).

Kenyérsütőgépben az alapprogrammal süthetjük. A hosszabb programmal kicsit lazább, nagyobb lesz a kenyér, a rövid (kb. 2 órás) programmal pedig tömörebb, de így is nagyon finom.

Ha kézzel készítjük, akkor alapos összegyúrás után kelesztőtálban, vagy meleg helyen a duplájára kelesztjük. Akár 2-3 alkalommal is újra gyúrhatjuk, de fontos, hogy ezután minden alkalommal kelesszük egy kicsit, figyelve a tészta növekedését. Majd sütőben addig süssük, amíg szépen megpirul. Figyeljünk rá, hogy ezt a típusú kenyeret nem kell túlsütni, valamint hogy a pirosas színe miatt nehezebben vesszük észre, hogy megsült.

Jó étvágyat kívánunk!

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.