Menü

Mi tehet és mit nem a munkáltató egy várandós munkavállalóval?

A felmondási védelem továbbra is köti a munkáltatókat, így a várandós kismama sem a terhesség alatt sem utána, a gyermek 3 éves koráig nem elbocsátható. Viszont fontos tudni, hogy ez a védelem nem illeti meg azokat, akik próbaidőn vannak, illetve határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek. És természetesen, ha a várandós kismama nem tesz eleget munkakörének megfelelő kötelezettségeinek, akkor rendkívüli felmondás keretében elbocsátható.

De mi van akkor, ha a kismama pont várandós állapota miatt nem tudja megfelelően ellátni munkaköri feladatait? Nos, a törvény arról is rendelkezik, hogy amennyiben az adott munkakör valamilyen szempontból veszélyes, káros a kismamára nézve, úgy a munkáltató köteles áthelyezni a várandós munkavállalót egy másik munkakörbe. Természetesen orvosi szakvéleménnyel kell igazolni, hogy az adott munkakör egészségügyi szempontból nem megfelelő a kismamának. Az is lényeges előírás, hogy az áthelyezés ellenére a kismama munkabére nem csökkenhet.

Azt is érdemes tudnia egy várandós munkavállalónak, hogy a kötelező orvosi vizsgálatok alatt mentesül munkavégzési kötelezettsége alól.

Sokan bizonytalanok abban is, hogy mikor kell bejelenteni a terhességet a munkahelyen. Régebben ugyan voltak ezzel kapcsolatos törvényi előírások, jelenleg azonban a felmondási védelem akkor is érvényes, ha a munkáltató nem tud a terhességről (sőt még akkor is, ha maga a kismama sem tud róla). Szóval ezzel kapcsolatban nincs nyomasztó munkavállalói kötelezettség, bár nyilvánvalóan egy idő után érdemes jelezni a munkáltató felé, hogy szülési szabadságra fog menni.

A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig érvényes, de nem vonatkozik azokra, akik munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatottak, illetve ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.