Menü

Mi tehet és mit nem a munkáltató egy várandós munkavállalóval?

A felmondási védelem továbbra is köti a munkáltatókat, így a várandós kismama sem a terhesség alatt sem utána, a gyermek 3 éves koráig nem elbocsátható. Viszont fontos tudni, hogy ez a védelem nem illeti meg azokat, akik próbaidőn vannak, illetve határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek. És természetesen, ha a várandós kismama nem tesz eleget munkakörének megfelelő kötelezettségeinek, akkor rendkívüli felmondás keretében elbocsátható.

De mi van akkor, ha a kismama pont várandós állapota miatt nem tudja megfelelően ellátni munkaköri feladatait? Nos, a törvény arról is rendelkezik, hogy amennyiben az adott munkakör valamilyen szempontból veszélyes, káros a kismamára nézve, úgy a munkáltató köteles áthelyezni a várandós munkavállalót egy másik munkakörbe. Természetesen orvosi szakvéleménnyel kell igazolni, hogy az adott munkakör egészségügyi szempontból nem megfelelő a kismamának. Az is lényeges előírás, hogy az áthelyezés ellenére a kismama munkabére nem csökkenhet.

Azt is érdemes tudnia egy várandós munkavállalónak, hogy a kötelező orvosi vizsgálatok alatt mentesül munkavégzési kötelezettsége alól.

Sokan bizonytalanok abban is, hogy mikor kell bejelenteni a terhességet a munkahelyen. Régebben ugyan voltak ezzel kapcsolatos törvényi előírások, jelenleg azonban a felmondási védelem akkor is érvényes, ha a munkáltató nem tud a terhességről (sőt még akkor is, ha maga a kismama sem tud róla). Szóval ezzel kapcsolatban nincs nyomasztó munkavállalói kötelezettség, bár nyilvánvalóan egy idő után érdemes jelezni a munkáltató felé, hogy szülési szabadságra fog menni.

A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig érvényes, de nem vonatkozik azokra, akik munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatottak, illetve ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg.

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.

Amit a nagyitól tanultam

Vannak dolgok, melyeket csak felnőtt fejjel értékelünk, ez nagyanyáink intelmeivel sincs másképp, szokásaikat felnőttként jobban megérthetjük, s utólag beismerhetjük, mennyi mindenben volt bizony igazuk!

Egy anyuka táskája

Sok anyuka egyszerűen csak túlélő felszerelésként emlegeti a kézitáskáját, s valóban, nem járunk messze az igazságtól, egy kis kézitáska igazi túlélőcsomag. Ha mesélni tudna…

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Beteg gyerekkel otthon

Nem alszik éjjel. Csillog a szeme. Forró a homloka, arca, háta. Izzad. Lázas. Nyűgös. Beteg. Hétfő reggel van.