Menü

Mi tehet és mit nem a munkáltató egy várandós munkavállalóval?

A felmondási védelem továbbra is köti a munkáltatókat, így a várandós kismama sem a terhesség alatt sem utána, a gyermek 3 éves koráig nem elbocsátható. Viszont fontos tudni, hogy ez a védelem nem illeti meg azokat, akik próbaidőn vannak, illetve határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek. És természetesen, ha a várandós kismama nem tesz eleget munkakörének megfelelő kötelezettségeinek, akkor rendkívüli felmondás keretében elbocsátható.

De mi van akkor, ha a kismama pont várandós állapota miatt nem tudja megfelelően ellátni munkaköri feladatait? Nos, a törvény arról is rendelkezik, hogy amennyiben az adott munkakör valamilyen szempontból veszélyes, káros a kismamára nézve, úgy a munkáltató köteles áthelyezni a várandós munkavállalót egy másik munkakörbe. Természetesen orvosi szakvéleménnyel kell igazolni, hogy az adott munkakör egészségügyi szempontból nem megfelelő a kismamának. Az is lényeges előírás, hogy az áthelyezés ellenére a kismama munkabére nem csökkenhet.

Azt is érdemes tudnia egy várandós munkavállalónak, hogy a kötelező orvosi vizsgálatok alatt mentesül munkavégzési kötelezettsége alól.

Sokan bizonytalanok abban is, hogy mikor kell bejelenteni a terhességet a munkahelyen. Régebben ugyan voltak ezzel kapcsolatos törvényi előírások, jelenleg azonban a felmondási védelem akkor is érvényes, ha a munkáltató nem tud a terhességről (sőt még akkor is, ha maga a kismama sem tud róla). Szóval ezzel kapcsolatban nincs nyomasztó munkavállalói kötelezettség, bár nyilvánvalóan egy idő után érdemes jelezni a munkáltató felé, hogy szülési szabadságra fog menni.

A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig érvényes, de nem vonatkozik azokra, akik munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatottak, illetve ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg.

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.

A szülők rémálma: gyermekkori cukorbetegség

A gyerekeket érintő leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabétesz. Az esetek többségében 1-es típusú, inzulinhiányos, mai tudásunk szerint autoimmun eredetű betegségről van szó, amely megfelelő terápiával jól kontrollálható. Szemben a felnőtt – 2-es típusú formával, itt a kezdeti tünetek viharosak, gyorsan romló állapotot hoznak létre. Gyorsan kell lépni!

Anya, melegem van!

Beköszöntött az igazi kánikula. Nehéz sokszor elviselni a hőséget és a magas páratartalmat, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető ez az időszak!