Menü

A törődés a legjobb orvosság

Ha egy kisebb gyerek beteg, vagy fáj valamije, akkor rohan a szülőhöz, és megoldást vár tőle. A tapasztalatok azt mutatják: a gyógyuláshoz fontosabb elem a törődés, mint maga a gyógymód.

Legyen szó akár hasfájásról, akár szúnyogcsípésről, a gyermek rohan vele a szülőhöz. Bármilyen sérülés, vagy akár sérelem érte, a biztos ponttól, az anyától, apától, vagy az éppen rá vigyázó felnőttől vár megoldást. Érdekes megfigyelni a gyerekeket, hogy a legtöbb esetben nem a gyógyszer, a borogatás, vagy bármilyen csodaszer az, ami segít, főleg az egyszerűbb esetek kapcsán, hanem a gondoskodó odafordulás. Ismerjük, hogy a picik hamar megtanulják, hogy a sebek, fájós testrészek puszival gyógyulnak, és ők is ugyanígy igyekszenek szeretettel segíteni, ha egy felnőttnek fáj valami. Később sincs ez másképp, csak lehet, hogy a puszit kiegészíti más igény és módszer is.

A placebó-hatás is ismeretes, amikor nem maga a készítmény, a gyógymód segít, hanem az a tudat, hogy valamilyen hatékony gyógyítást alkalmaztunk. Hogy tettünk valamit. A gyerekeknél ez fokozottan előfordul. A csípéseket be kell kenni, a fájós testrészt meg kell simogatni, vagy inni rá egy kis "vitaminos üdítőt", és máris jobban érzi magát a gyermek. Nem nehéz megfejteni, hogy mi áll ennek a hátterében.

A gyerekek lelki üzemanyaga a szeretet és a figyelem. Rengeteg erőfeszítést tesznek ezért, hogy a szükséges figyelmet megkapják. Ha pozitív módon nem, hát akkor negatív módon próbálják ezt elérni. Klasszikus felállás, amikor a szeretethiányos gyerek gyakran rosszalkodik, és hamar rábélyegzik a "rossz gyerek" jelzőt. Ez is egyfajta figyelemfelhívási stratégia: ha nem is szeretetet és kellemes megerősítést kap, de legalább vele foglalkoznak. Amíg szidják, amíg róla beszélnek, addig is ő van a középpontban, rá irányul a figyelem.

De a figyelemfelhívási igény más esetekben is igazolható, és egyfajta nem tudatos játszmaként is működhet a gyerek és a szülő között. Ha nem kap elég törődést, akkor akár súlyosabb betegséget is produkálhat, hogy rá irányuljon a figyelem. Felnőttek esetén is gyakori a beteg vagyok-gondozlak típusú játszma. A figyelem- és szerethiányos ember felnőttként is produkálhat valamilyen betegséget azért, hogy rá irányuljon a fókusz. De az is előfordul, hogy a beteg egyfajta szívességet tesz tudat alatt a betegséggel annak, aki őt gondozza - ily módon az kiélheti a gondoskodásigényét, ami számára a szeretet kimutatásának kényelmes és biztonságos formája. Érdekes módon ezeket a játszmákat találták a gluténérzékenység egyik gyakori lelki eredetű okának gyerekek és felnőttek esetén egyaránt.

Visszatérve a gyerekekre: a tanulság az, hogy akármennyire is rohanunk, a figyelem hatásosabb gyógyszer lehet az extragyors fájdalomcsillapítónál. Valamint hogy kisebb bajokra gyógyír lehet a természetes megoldás, hiszen maga a kezelés, a törődés fontosabb, mint maga a hatóanyag.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!