Menü

A legújabb kedvenc - játékszer kicsiknek és nagyoknak

A hand spinner, vagy "magyarosított nevén" ujjpörgettyű meghódította a világot. Elsőre talán nehéz megérteni, hogy miért, hiszen igencsak egyszerű. Cikkünkből kiderül, miért szeretjük ennyire.

Ha a játékok történetét nézzük, rengeteg apró, egyszerű kis kütyü volt már, amivel szívesen játszottak a fiatalok. Az úgynevezett kétkarika ma már retro játéknak számít, s az ennél későbbi generációt hódította meg az úgynevezett bolondrugó, amely élénk színeivel kézbe vehető játékként is funkcionált, de a lépcsőn is indították lefelé. A rubik kockát pedig mindenki ismeri - világszerte híressé vált, számos filmben is megjelent, bár kissé másfajta funkcióval bír és logikai gondolkodást fejleszt.

Mostanra úgy tűnt, elmaradoznak ezek az elfoglaltságok, mert elveszítették létjogosultságukat a számítógépes és okostelefonos játékok, valamint a közösségi oldalak mögött. Ezért is nagy öröm, hogy mégis utat tudott törni magának egy olyan egyszerű kis eszköz, mint az ujjpörgettyű. A kedves kis eszközt eredetileg az autisták számára fejlesztették ki, hiszen közülük sokan szeretnek pörgetni-forgatni dolgokat. Kedvelik ezt az elfoglaltságot és megnyugtatóan hat a számukra. Viszont nem csak rájuk igaz, hogy a "birizgálás" nyugtató és stresszlevezető hatással bír. Gondoljunk csak arra, amikor a kisbabák édesanyjuk hajukat piszkálják, vagy amikor előadás, vagy tanóra közben a tollat csettegtettjük...

No de a tematika kedvéért pontokba szedtük, hogy mi is az, amiért kedveljük az ujjpörgettyűt?

1. Mindenkinek való: Fiúk és lányok, komolyak és játékosak mind-mind megtalálják a számukra megfelelő kinézetű kis játékszert, hiszen mindenféle színben és mintában kapható.

2. Trendi és nem ciki: Már mindenhol játszanak vele, és egyfajta közösség alakult ki a hand spinnerek között. Megmosolyogják egymást az emberek, ahogy pörgetik ezt a kis játékot.

3. Képernyő helyett: Reményt keltő, hogy az okos kütyük mellett is hódító útjára indulhatott ez a kis játék. Lehet, hogy mégis ki vagyunk érezve a kézzel fogható eszközökre, ami kiszakít bennünket a téglalap alakú, világító telefonok, tévék és monitorok világából? Bízunk benne!

4. Megnyugtató: Ahogy fentebb is írtuk, alkalmas a felesleges energia és a stressz levezetésére, legyünk is bárhol - buszmegállóban, órán vagy egy rettenetes értekezleten.

5. Bájos: Kellemes beleveszni a pörgés és forgás világába, miközben játszunk vele. Arra emlékeztet, amikor gyermekkorunkban perdültünk magunk körül, amennyit csak bírtunk, majd nevetve figyeltük a kótyagos világot. Csak ez nem okoz fejfájást...

6. Ügyessé tesz: Fejleszti a finommotorikát és a kézügyességet. Ha pedig megtanulunk vele azzal a kezünkkel játszani, amelyiket egyébként kevesebbet használjuk (természetesen jobbkezesek számára bal kézzel és fordítva), akkor ezzel új agyi kapcsolatokat építhetünk ki.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?