Menü

A gyógyító tejsavó

  • Dátum: 2017.08.17., 20:15

A tejről sok mindent lehet olvasni. Én szakmailag főképp a tejsavófehérjével foglalkozom. A tejsavófehérje egy gyűjtőnév, azt a 12-16 féle kisméretű fehérjét jelöli, amelyek a savóban találhatók - ezért inkább tejsavófehérjékként kellene emlegetnem őket. A tejsavó a sajtkészítés során a tejfehérje (kazein) eltávolítása után marad vissza. Ez egy sárgás-opálos színű folyadék, amely az orda- és zsendicekészítés alapanyaga.

A szakirodalom - és meggyőződésem - szerint a savófehérjéből készülő orda kiválóan hasznosuló, ám alacsony kalóriatartalmú tápanyag. A tejsavó - bár sok helyen tejipari melléktermékként elszállíttatják vagy kiöntik - biológiai értéke magas. Voltaképp erős antioxidáns hatással bír. Ezt nemrég a saját bőrömön is megtapasztalhattam.

A hétvégi sajtkészítő tanfolyamnak ezúttal sebes kézfejjel indultam neki. A sajtkészítés szép dolog, és külön élményt jelent a tejjel való munka során az, amikor kézzel nyúlunk bele az alvadékba. Az előző napi igen apró sérülésem az abba került földnek vagy nyers növényi anyagnak köszönhetően gyulladt volt és fájdogált, de nem foglalkoztam vele. A sajtnak szerencsére megvan a saját védekező rendszere a lesavanyodásnak köszönhetően, így sérülésem nem befolyásolta a sajt jellegét és élvezeti értékét sem. Néhány óra elteltével meglepődve tapasztaltam, hogy a gyulladás lehúzódott, és a seb gyógyulásnak indult. Estefelé hazaérve családom is meglepve látta, milyen hamar gyógyulásnak indult. A hatás további kezelés után sajnos elmúlt, és a seb újfent begyulladt.

A fenti megfigyelésből azt a következtetést vontam le, hogy a savanyú tej rövid távú gyulladáscsökkentő hatással bírt. A hatás körülbelül addig tartott, amíg a savanyú tej a bőrömmel érintkezett. Mivel a gyulladás 2-3 óra elteltével tért vissza, úgy gondolom, hogy azt nem a savanyodó tej élőflórája okozta.

Gyermekkoromban hallottam, hogy a régiek tejfölt tettek a sebre a gyulladást csökkentendő és a sebeket gyógyítandó. Jelenlegi tudományos ismereteim alapján meggyőződésem, hogy a régiek módszerének és saját (eddigi egyetlen) tapasztalatomnak a középpontjában részben a tejsavófehérjék állnak. És további számos jótékony állati és bakteriális eredetű biomolekula. Összefogalalva tejsavó.

Bár kísérleti célból nem áll szándékomban testemen sebeket ejteni, alkalomadtán tovább folytatom majd ilyen irányú vizsgálódásaimat.

Életmódtippek naggggyon lustáknak!

Életmódot szeretnél váltani, mégsem nem vágtál bele eddig. Persze tudom én, ma nincs időd. Elhiszem. Ezért adok villámgyors tippeket. Ezekhez tényleg nem szükséges túl nagy idő-és energiaráfordítás! Bebizonyítom!

Konyhakert készítés, mint egészséges hobbi

Szeretnél igazán bio, egészséges alapanyagokat? A legjobb megoldás erre a saját kis konyhakert.

Egy szuperhős család mindennapjai

Minden idők, Észak -Amerikában legsikeresebb, animációs filmje végre befutott nálunk is a moziba. A hihetetlen család 2 ügyesen manőverezik a komoly és a kisgyermeki tartalom között. Magával ragadó látványvilág, érdekes, könnyen átélhető történet jellemzi.

Diéta vagy fogyókúra?

„Van különbség diéta és fogyókúra között? Melyiket válasszam? Mire kell figyelnem?” – Szinte naponta felmerülő kérdések azoknál, akik szeretnék elérni az áhított testalkatot. Jó választ, ezekre a kérdésekre az orvosok, dietetikusok tudnak adni, de alap szinten muszáj ismernünk a rövid és hosszú távú hatásokat, ha egyáltalán elgondolkodunk valamelyiken.

5 reggeli azoknak, akik nem akarnak reggelizni

Egy kiadós, tápanyagban gazdag és egészséges, vitamindús reggelivel igazán jó lehet indítani a napot, együtt enni, reggel, családi körben. Megéri emiatt korábban felkelni