Menü

A gyógyító tejsavó

  • Dátum: 2017.08.17., 20:15

A tejről sok mindent lehet olvasni. Én szakmailag főképp a tejsavófehérjével foglalkozom. A tejsavófehérje egy gyűjtőnév, azt a 12-16 féle kisméretű fehérjét jelöli, amelyek a savóban találhatók - ezért inkább tejsavófehérjékként kellene emlegetnem őket. A tejsavó a sajtkészítés során a tejfehérje (kazein) eltávolítása után marad vissza. Ez egy sárgás-opálos színű folyadék, amely az orda- és zsendicekészítés alapanyaga.

A szakirodalom - és meggyőződésem - szerint a savófehérjéből készülő orda kiválóan hasznosuló, ám alacsony kalóriatartalmú tápanyag. A tejsavó - bár sok helyen tejipari melléktermékként elszállíttatják vagy kiöntik - biológiai értéke magas. Voltaképp erős antioxidáns hatással bír. Ezt nemrég a saját bőrömön is megtapasztalhattam.

A hétvégi sajtkészítő tanfolyamnak ezúttal sebes kézfejjel indultam neki. A sajtkészítés szép dolog, és külön élményt jelent a tejjel való munka során az, amikor kézzel nyúlunk bele az alvadékba. Az előző napi igen apró sérülésem az abba került földnek vagy nyers növényi anyagnak köszönhetően gyulladt volt és fájdogált, de nem foglalkoztam vele. A sajtnak szerencsére megvan a saját védekező rendszere a lesavanyodásnak köszönhetően, így sérülésem nem befolyásolta a sajt jellegét és élvezeti értékét sem. Néhány óra elteltével meglepődve tapasztaltam, hogy a gyulladás lehúzódott, és a seb gyógyulásnak indult. Estefelé hazaérve családom is meglepve látta, milyen hamar gyógyulásnak indult. A hatás további kezelés után sajnos elmúlt, és a seb újfent begyulladt.

A fenti megfigyelésből azt a következtetést vontam le, hogy a savanyú tej rövid távú gyulladáscsökkentő hatással bírt. A hatás körülbelül addig tartott, amíg a savanyú tej a bőrömmel érintkezett. Mivel a gyulladás 2-3 óra elteltével tért vissza, úgy gondolom, hogy azt nem a savanyodó tej élőflórája okozta.

Gyermekkoromban hallottam, hogy a régiek tejfölt tettek a sebre a gyulladást csökkentendő és a sebeket gyógyítandó. Jelenlegi tudományos ismereteim alapján meggyőződésem, hogy a régiek módszerének és saját (eddigi egyetlen) tapasztalatomnak a középpontjában részben a tejsavófehérjék állnak. És további számos jótékony állati és bakteriális eredetű biomolekula. Összefogalalva tejsavó.

Bár kísérleti célból nem áll szándékomban testemen sebeket ejteni, alkalomadtán tovább folytatom majd ilyen irányú vizsgálódásaimat.

Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!

A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig elengedhetetlen szerepe van a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és segítik az immunrendszerünket.

Kisgyermekkel kaland az élet!

Hányszor voltunk már olyan helyzetben, mikor kínosnak éreztük csemetéink nem illendő viselkedését, hangosabb megnyilvánulásait? Hányszor kérünk elnézést a gyermekeinkkel járó alapzaj miatt? Ezért is megnyugtató néha olyan családokkal, szülőkkel találkozni, akik között magunk lehetünk. Bűntudat vagy szégyenérzet nélkül.

Kiket veszélyeztet a keresztallergia? Ezekre figyelj!

Eltelt a nyár és még mindig allergiás tünetek gyötörnek? Nem csoda. Sokan szenvednek a szénanáthától vagy más néven allergiás rhinitis-től, ami az egyik leggyakoribb allergiatípus és az ősz beköszöntével kezdődik az utolsó szezonja.

Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a zöldségeket?

A kisgyermekes szülők tudják, hogy egy átlagos vacsora is csatatérré válhat, ha zöldségfogyasztásról van szó. Sokuk már a színe vagy az alakja alapján eldönti, hogy ő aztán meg nem eszi a brokkolit! Bezzeg a cukorkák, csokik és nyalókák mindig elfogynak...

Mit tehetünk az időskori alultápláltság ellen?

Idős korban csökken az étvágy, hiszen a korosodással romlik az ízérzékelés és a szaglás. A megváltozott életmód miatt kevesebb az energia-felhasználás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tápanyagok iránti igény is csökken. Így az egyes makro- és mikrotápanyagok vonatkozásában alultápláltság alakulhat ki.