Menü

Gombák - nem is gondolnánk mennyire fontosak!

A gomba az élelmiszerek világában zöldségként szerepel, de technikailag nem növény. Pedig a gomba számos fontos tápanyagot tartalmaz és része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a különféle zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra. Sok esetben a színtelen növényekből a tápanyag is hiányzik, de a fehér színű, ehető gombáknál ez ellentétesnek bizonyult.

Vizsgáljuk hát meg a gombák esetleges egészségügyi előnyeit, hogyan építhetjük be jobban a táplálékainkba a gombákat. De nem szabad elfelejteni, hogy a gombafogyasztás komoly egészségügyi kockázatot is jelent, hiszen nem minden kis tönkös a barátunk!

Miben segítenek?

A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása szorosan összefügg számos egészségügyi kockázatot jelentő tényező csökkentésével. Ez alól a gombák sem kivételek. Fogyasztásukkal csökkenthetjük az elhízást és az ezzel járó cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Támogatjuk továbbá az arcbőr és a haj egészségét.

Daganatos megbetegedések

Segít a rák megelőzésében a gombafogyasztás, hiszen antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok az anyagcsere-folyamatok során képződő szabadgyököket semlegesítik, amelyek jelenlétükkel a rák kialakulásához vezethetnek.

A szelén olyan ásványi anyag, amely nem található meg a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, de gombákban igen. Szerepet játszik a máj enzim funkciójában, és segíti a rákot okozó vegyületek méregtelenítését a testben. Ezen kívül a szelén meggátolja a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét. A gombákban a D-vitamin is kimutatták, amely hozzájárulva a sejtnövekedési ciklus szabályozásához, gátolja a rákos sejtek növekedését.

Cukorbetegség

Tanulmányok kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak, alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek javulhat a vércukorszintjük, a lipidek és az inzulin szintje a vérben.

Szív- és érrendszer

A gomba rostjaiban lévő kálium és C-vitamin mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. A kálium és a nátrium a szervezetben együttműködnek a vérnyomás szabályozásában. A magas káliumtartalmú és alacsony nátriumtartalmú gombák fogyasztása csökkenti a vérnyomást és csökkenti a magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A shiitake gomba szárának rostjai különösen jó forrásai a béta-glükánoknak. Melyből napi 3 gramm béta-glükán bevitele 5%-al csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

Immunitás

Az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszik a gombák magas szeléntartalma, hiszen a szelén a gyulladásos T-sejtek termelésének stimulálásával javítja a fertőzésre adott immunválaszt. A gombák sejtfalaiban található béta-glükán stimulálja az immunrendszert a rákos sejtek leküzdésére és a tumorok kialakulásának megakadályozására.

Ideális testsúly

Gombák fogyasztásával az ideális súly megtartása is könnyebb, hiszen természetes nyersrostjai segítik az emésztést. Az emésztőrendszerünk a gombák sejtfalát, a kitint nem képes megemészteni, így növeli a jóllakottságot és a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat. A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, így remek résztvevői lehetnek a diétáknak.

Vitaminok és ásványi anyagok

A gomba gazdag B-vitaminokban, mint a riboflavin, a folát, a tiamin, a pantoténsav és a niacin. A B-vitaminok számos létfontosságú folyamatokban vesznek részt a szervezetben és segítenek a vörösvérsejtek kialakulásában.

A gombák fogyasztása segíti a vegán étrendben a D-vitamin pótlását. Általában a tejtermékek a D-vitamin forrásai, de a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati terméket, így a gombák jó alternatívát nyújthatnak ennek a fontos vitaminnak. A vegán étrendben nehéz megfelelő mennyiséget bevinni egyéb ásványi anyagokból - például szelén, kálium, réz, vas és foszfor – amelyre szintén remek megoldás a gombafogyasztás.

Forrás: medicalnewstoday.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.