Menü

Lelki felkészülés a karácsonyra

Neked mit jelent az advent? Rengeteg pluszmunkát, extra feladatokat, kapkodást? Ajándékvásárlást, takarítást, lakásdíszítési kötelezettségeket, menütervezést, a Szenteste szervezését? Ha te is érzed, hogy ezzel valami nincs rendben, olvasd el cikkünket az advent valódi jelentéséről. Segíthet, hogy az idegeskedés helyett idén a szeretet, megnyugvás, és belső béke felé vehesd az irányt.

Az advent a karácsonyt megelőző 4. vasárnaptól karácsonyig (december 25.) tart. Maga az advent szó eljövetelt jelent. A latin „adventus Domini”, azaz az „Úr eljövetele” szókapcsolatból származik. Az adventi időszak várakozásban telik, az Úr eljövetelét várják a hívők. Még a IV. században VII. Gergely pápa határozta meg az adventi vasárnapok számát négyben. Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik. A visszaszámlálás november 30-hoz, azaz Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal kezdődik.

Régebben kisböjtnek nevezték ezt az időszakot. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A nagyböjthöz hasonlóan ebben az időszakban is voltak étrendi megszorítások. Tulajdonképpen a kisböjtöt a Márton-napi libalakoma előzte meg, tehát már november közepétől éltek az étrendi megszorítások. Húst, tojást, tejterméket hétköznap nem lehetett fogyasztani, a hal ugyanakkor a szerda és péntek kivételével engedélyezett volt hétköznapokon is. A böjt első és utolsó napján szigorú böjtöt tartottak (a nagyböjthöz hasonlóan, ahol a hamvazószerda és a nagypéntek a szigorú böjt napja). Ilyenkor napi háromszori étkezés engedélyezett, amiből egyszer lehetett jóllakni. Ugye milyen jól kitalálták, hogy a kiadós étkezéssel járó torkos csütörtök, illetve Márton-napi libalakoma után, és a nagyobb mennyiségű étel fogyasztásával járó ünnepnap előtt egy ilyen erősen tisztító, gyomrot ürítő, emésztést könnyítő napot tettek? A böjt Karácsony első napjáig (december 25.) tartott, ezért is lett a karácsony előestéje, a Szenteste (mint utolsó böjti nap) vacsorájának fő eleme a hal. A megváltó eljövetelére így testi, tisztulással is készültek. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el, bár újabban reneszánszát éli.

A lelki megtisztulást pedig a hétről hétre az adventi koszorún meggyújtott gyertyához tartozó fogalom hozta, amin mai divatos szóval élve meditáltak. Az első gyertya a hit gyertyája (Ádám és Éva szimbóluma-, mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást). A második gyertya a remény gyertyája (zsidó nép szimbóluma, akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás), a harmadik, (a hagyományos 3 lila, 1 rózsaszín színösszeállítás esetén az egyetlen rózsaszín) gyertya az öröm gyertyája, Szűz Mária szimbóluma, aki a megváltóval ajándékozta meg az emberiséget. A negyedik gyertya a szeretet gyertyája (Keresztelő Szent János szimbóluma, aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez - szeretet). „Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.” (Pál első levele a Korintusbeliekhez)

Ezek meggyújtása csak külsőségnek tűnhet, de önmagában már a sötétben világító gyertya fénye is melegséget hoz otthonunkba, megnyugtatja lelkünket, lecsendesíti elménket. Ha este tévézés helyett kicsit leülünk mellé és a gyertya fényénél beszélgetünk, az is az elcsendesedést, a befelé fordulást szolgálja. Ha pedig még az üzenetén is elgondolkozunk, átgondoljuk mit jelent nekünk a hit (nem csak az istenhitre lehet gondolni) még inkább ráhangolódhatunk az ünnepre lelkiekben.

Persze tudom, hogy te délelőtt még a boltokat jártad, délután leszedted a függönyöket, kimostad, aztán megsütötted az első bejglit, és közben a gyerek ugrál a fejeden, hogy holnapra elfelejtettél neki piros filcet venni a suliba. S most akkor hogy jut majd időd mindenre? Valószínűleg sehogy. Nem kell az utolsó porszemet is felszedni a sarokból, vagy 10 fogásos vacsorát felszolgálni. Sokszor előfordul, hogy azt hisszük, a család ezt várja el és mi ezért megfeszülünk és megcsináljuk. Terápiák során is sokszor kiderül, hogy a család, a társ valójában nem is várta volna el, az adott dolgot. Magadnak támasztod az elvárásokat, kicsit értékeld át, hogy mi a fontos, és arra szánj időt mindenképp! Kényszerítsd magad, hogy leülj és elgondolkozz kicsit, miben, kiben hiszel, de ha csak fogsz egy finom téli fűszeres teát és nézed, hogy játszik gyertya lángja, az is tökéletes.

A gyertya önmagában is nagyon meditatív állapotba képes hozni. Maga a gyertya spirituális körökben a test-lélek-szellem hármasának szimbóluma is, a gyertya teste a test, a kanóc a szellem, a láng pedig a lélek szimbóluma. A tűznek hatalmas szerepe volt minden kultúrában, nem csak mint természeti elem jelent meg, hanem misztikus és spirituális jelentéssel bírt és bír ma is. Jelképe volt a tisztaságnak, nem csak fizikai, hanem szellemi értelemben is a fénynek.

A karácsonyi készülődésbe mindig bevonhatjuk gyermekeinket is. Olyan 2,5- 3 éves kortól már megértik, élvezik a karácsonyvárást, kisebb feladatokkal meg is bízhatjuk őket. Ha például hópelyheket ragaszthat az ablakra, esetleg ő szúrhatja ki a mézeskalácsot, akkor részese lesz a karácsonyi hangulatnak. Annak az érzése, hogy „hasznos” munkát végez, az önértékelésére is jó hatással lesz, főleg, ha sokat dicsérjük, hogy milyen ügyes, és kihangsúlyozzuk, hogy mekkora segítség nekünk. A nagyobbakkal készíthetjük közösen a koszorút, az asztal-, ajtódíszt, kihasználva a gyermeki érdeklődést és kreativitást. Ha a koszorút vásároljuk, akkor is elvihetjük magunkkal. Nagyon élvezik kiválasztani a sokféle színből, formából, azt, ami nekik tetszik. Arra azért készülj fel, hogy angyalka lesz a koszorún, ha ő választ! :)

A velük töltött időben egyrészt továbbadjuk a hagyományokat és egy családként készülünk, másrészt rákényszerülünk, hogy lelassuljunk. A gyerekkel nem tudunk úgy végigrohanni a boltokon, ahogy egyedül tennénk, ő mindenre rácsodálkozik. Próbáljuk meg ne elrángatni, azzal, hogy rohanunk. Inkább álljunk meg mi is egy percre!

Egyszerűen próbálj meg ne az előtted álló feladatokra koncentrálni, hanem tárd ki a szívedet, engedd be a szeretet érzését. Kötelezettségekből van elég egész évben és a munkahelyeden, ne támassz feleslegesen elvárásokat magaddal szemben!

A hangészlelés és az alvás 'parazitája': a túlhallás

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás más néven túlhallás elváltozása/adottsága/betegsége. A helyzeten változtatni lehetne, de sajnos még maga a szakma se teljesen nyitott erre. Mi megtesszük a magunkét: jöjjön hát a túlhallás bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

A sírás jótékony hatásai

Bár a sírás nem pozitív történésként él bennünk, és a legtöbben negatív érzelmeket és élményeket csatolnak hozzá, mégis rengeteg pozitív dolog is eszünkbe juthatna róla. Például már az örömkönnyek is olyan dolgok, amelyek melegséggel töltik el az ember szívét. De még ezen kívül is találunk bőven hasznot benne.

A jelen ajándékainak kicsomagolása

A mai rohanó társadalmunkban sokan panaszkodnak, hogy nem tudják megélni a pillanatot tömérdek befolyásoló tényező miatt. A fókuszálatlan, szelektív figyelmünk, múlton való rágódásunk és félelmeink kihatással vannak az itt és mostra. Szeretnék tippeket adni, amelyek hasznosak lehetnek, hogy jobban fókuszáljunk a jelenünkre.