Menü

Jó nekünk a "mindenmentesség"?

A mindenmentes szó hallatán szinte hallom lelki füleimmel, ahogy Besenyő Pista bácsi azt mondja: a mindenmentes, az a semmi, ami mindentől mentes az nem, hogy nem étel, de amiben nincs semmi az a semmi. Hát noormális? Lássuk, mit is takar ez a megfogalmazás, és miért olyan népszerű mostanában.

A mindenmentes kifejezés cunamiként tört be a diétapiacra. A kezdetben igényre megjelenő, hiánypótló recept és termékpaletta mára szinte az egészség, az egészségesség, egészséges táplálkozás szinonimájává vált.

A mindenmentes jelző tulajdonképpen a cukortól és a legfőbb allergénektől (glutén, tej, tojás, szója, mogyoró-mogyorófélék) mentes élelmiszerek megjelölésére használatos. Egyszerű azt mondani valamire, hogy gluténmentes, laktóz/tejmentes, vagy szója, ill. cukormentes. De ennyit felsorolni már bajos. Ezt hidalja át a nyelvészeti szempontból kicsit talán szerencsétlen „mindenmentes” elnevezés. Elsősorban nem az egészséges táplálkozás híveinek, hanem az összetett táplálékallergiásoknak kerültek kifejlesztésre.

A gluténérzékenyeknek már több gyártó kínál gluténmentes termékeket, lisztektől a kész pékárukon át a mirelit termékekig. Ezeket a gluténmentes liszteket, vagy azokat tartalmazó termékeket azonban többnyire a hagyományos búzaliszthez hasonlóan használják, a megfelelő állag (és íz) eléréséhez tojást (esetenként tejet) használva, így azok, akik nem csak lisztérzékenyek (gluténérzékenyek), hanem pl. tojást sem ehetnek, nem használhatják a szimplán gluténmentes termékeket. Az ő életük megkönnyítésére (és persze az egyre népszerűbb vegán és paleolit étkezés követőinek kiszolgálására) kerültek kidolgozásra ezek az alapanyagok, és ezért készül már nagyon sok diétás gasztroblog mindenmentes receptekkel is követőinek.

Tekintettel arra, hogy a fent említett két életmód követői azok szuperegészségességét kommunikálják minden létező fórumon, egyre elterjedtebb ez a szemlélet. Ráadásul az egyik, elsősorban diétás, fogyást támogató termékeivel piacra betörő gyártó maga is a mindenmentes irányba ment el, így az őt követő tömegek is ezt az életformát igyekeznek követni. A reklámpszichológia régóta alapoz a hirdetővel való azonosulás vágyára. Ha látom, hogy az idolom ezt vagy azt eszik/hord, én is azt akarok enni/ hordani. Hátha én is olyan karcsú leszek, mint ő. Ez teljesen természetesen lejátszódik a fejünkben (akkor is, ha oda van írva, hogy szponzorált tartalom J ) Ha pedig ez a példakép még ki is mondja, hogy, amikor így táplálkozik, akkor érzi magát legjobban, akkor fogy, akkor végképp természetes, hogy ez a kép alakul ki a fejünkben .

Így vált mára az egészséges táplálék szinonimájává a mindenmentes élelmiszer. Táplálkozási szakemberek ugyanakkor, nem támogatják ezt a típusú étkezést. Bár bevihető mellette minden szükséges tápanyag, a vegánok fehérjekomplettálásához hasonló odafigyelést igényel, hogy ne váljon hiánytáplálkozássá.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.