Menü

Érdekességek a rozmaringról

A mindennapjaink során, legtöbbet a konyhában találkozunk a rozmaringgal. Először a húsok tartósítására használták. Mára ez csak annyiban változott, hogy húsok fűszerezése tartjuk a konyhában. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig, minden hús típushoz érdemes használni. A raguk mellet az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de használjuk levesek, főzelékek, saláták ízesítéséhez. Tea, illetve illóolaj is készíthető belőle.

Ha a növény jótékony hatása után kutatunk, elkerülhetetlen, hogy ne ütköznénk bele Shakespeare Hamletjébe, ahol Ofélia e szavakat használta: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe.” Shakespeare már rávilágított a rozmaring erejére. Hiszen serkenti és javítja a memóriát. Ezt a tudomány hivatalosan be is bizonyította. A rozmaringot az emlékezés és a hűség növényének tekintik.

Rövid történeti ismertető

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény. Mediterrán tájakon honos, de nálunk is megterem cserépben, vagy akár kis kertekben. Népies neve az antosfű, de a latin nevéből adódóan tenger harmatjának is nevezik.

Az ókor óta megbecsült növény, de a XVI-XVII. században vált híressé, mint gyógynövény. A rozmaring emlékezetre való hatását a XVI. században egy angol botanikus Henry Lyte, Niewe Herball című művében írja le. Sőt konkrét receptet is ad az olvasó kezébe, miszerint a virágokat cukorral rétegezve kell tartósítani, majd ezt követően naponta egy kanállal fogyasztani.

Az egyiptomiak az ételeiket ízesítették a növénnyel, de a múmia mellé is helyeztek rozmaring ágakat, hogy a túlvilágon is segítse az illetőt. Később a görögök és a rómaiak is előszeretettel használták. Görögországban a tudósok és a diákok rozmaringágakat viseltek a hajukba, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Másik értelmében használva a gyászolók rozmaring ágat dobtak a sírba az emlékezés szimbólumaként.

A középkorban már a szerzetesek is termesztették, de már, mint hivatalos gyógynövény. A magyarság körében is népszerű volt a rozmaringos-motívum. A szűz menyasszonyt jelképezte. Az ara csokrába, a lányok ruhájára, a vőfély borosedényét is rozmaringgal díszítették. A Magyar Királyné vizének is nevezték, mert alkoholos kivonata mind gyógyszerként, mint parfümként használható volt. A legenda szerint Erzsébet magyar királyné parancsára készült, de a pontos összetevők, a híres recept, az idő elteltével homályosodni kezdett, így az eredeti formáját nem ismerhetjük pontosan.

Jótékony hatásai

Számos problémára használták az idők folyamán. De most nézzünk meg egy két példát, mire is tudjuk mi hasznosítani. Erősíti az immunrendszer, illetve javítja a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Több évszázada használják a rozmaringot emésztési zavarok kezelésére, puffadásra, vagy akár székrekedés esetén. Javítja a memóriát, illetve a szemünk egészségét is megóvhatjuk vele.

Igazán sokfelhasználású növényről beszélhetünk, hiszen mind magunkat, mind lelkünket is gyógyíthatjuk vele. Párnánk alá rakva a tudatunkat, memóriánkat javíthatjuk; a rossz álmokat elűzhetjük; gyógynövényként pedig betegségeinket előzhetjük meg, vagy akár kezelhetjük.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és sokszor kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Mit tehetsz és mit nem pattanások ellen? Így előzd meg a kialakulásukat

Kötelező velejárója a kamaszkornak, vagy lehet valamit tenni a pattanás ellen?

Mi is az a kombucha?

A kombucha-t teagombának nevezik. Ez már a népi hagyományokban több ezer éve jelen van, viszont származását már homály fedi. De mi is a kombucha, és milyen hatással van a szervezetünkre? Ezt vesszük most górcső alá.

UV sugárzás – avagy hogyan védjük bőrünket?

Sajnos az UV sugárzás tavasszal sem kímél minket, most pedig a korai hőség miatt különösen oda kell figyelnünk bőrünk védelmére.

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon, s elsősorban a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetika azonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát.