Menü

Szorongáscsökkentő gyógynövények egyenesen a természetből

Hársfavirág

A Magyarországon is őshonos hársfa virágjának teáját világszerte előszeretettel fogyasztják gyógyhatásainak köszönhetően, mivel csökkenti a reumás fájdalmakat, oldja a menstruációs görcsöket, valamint erősíti az immunrendszert. A legtöbben stresszűzés céljából isszák, mivel nyugtató hatású így segíti az alvást is. Álmatlanság ellen: lefekvés előtt 1 csésze hárfateát érdemes elkortyolgatni, vagy öntsd hozzá a fürdővizedhez, hiszen így is hatásos lesz! Elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi virágot leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig lefedve állni hagyjuk, majd szűrjük le. Naponta 2-3-szor 2 dl-t fogyasszunk belőle.

Orbáncfű

Számos idegnyugtató készítmény fő alapanyaga az orbáncfű, ráadásul még a depresszió tüneteit is enyhí

Citromfű

A citromfüvet nem csupán a stressz csökkentésére használják, hanem ízvilága miatt élvezeti cikként is fogyasztják. Teaként, illóolajként párologtatóba, fürdővízhez adva, de masszázskrémekbe is előszeretettel alkalmazzák, hiszen nemcsak íze, hanem illata révén is megnyugvást okoz. Éppen ezért fejfájásra is szokták ajánlani, viszont akkor érdemes alkalmazni, amikor még nem kínoz túlon- túl a fájdalom. A citromfű tea elkészítése: Minél kisebb adagokat alkalmazunk, annál hatásosabb nyugtató és altató. 1 csapott teáskanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, 15 percig lefedve ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Ha 1-2 percig főzzük, akkor erősebb hatást vált ki. Ajánlott napi adagja 1 csésze tea (2 dl) reggel és este. Párologtatás: párologtassti. Legtöbben úgy vélik, hogy a szerotonin lebontásáért felelős anyagot blokkolja. Mivel az egész testet ellazítja, a menstruációs görcsök enyhítésére is szolgál.

Érdemes tudni, hogy hatását legalább 1,5 hét rendszeres fogyasztása után éri el. Elkészítése és adagolása: fél evőkanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig lefedve ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Alvászavar és depresszió esetén lefekvés előtt igyál 1 csészével. 6 hét folyamatos fogyasztás után 6 hét szünetet kell tartani! Figyelmeztetés: fontos, hogy nem szabad vérhígító mellé fogyasztani! Csökkenti a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát! Asztmabefújókkal sem szabad együttesen alkalmazni! Fehérbőrűeknél fényérzékenységet okozhat, továbbá fogyasztása után nem szabad napozni.unk otthonunkban vagy munkahelyünkön citromfű illóolajat: Cseppentsünk 5 cseppet az aromalámpa vízzel töltött mélyedésébe!

Fehér tea

A fehér tea flavonoidot tartalmaz, amely megnyugtatja az agyat és csökkenti a szorongást, mégpedig úgy, hogy aktiválja a szerv szorongás ellen leghatékonyabb védőrendszerét, a GABA (gamma-amino-vajsav) receptort. Ez szintén segíti az alvást. A fehér tea fluorid tartalma sokkal alacsonyabb, antioxidánsokban pedig jóval gazdagabb, mint a zöld tea.

Stresszt generáló ételek

Alkohol

Az alkohol növeli azon hormonok szintjét, amelyek kiváltják a szorongást, illetve A vérnyomást is megemeli. A cider vagy a koktélok, tele vannak cukorral is, ezáltal duplán hatnak érzelmeinkre. Sokan azért isznak este egy pohárkával, hogy álomba szenderüljenek, azonban ez sem túl jó ötlet. Az alkohol ugyanis felületes alváshoz és korai ébredéshez vezet.

Koffein

A túl sok koffein kikezdi a mellékvesét, megemeli a kortizol szintet, ezáltal átmenetileg javítja a közérzetet, viszont hosszú távon magas vérnyomáshoz és pulzusszámhoz, illetve mellékvese fáradtsághoz vezet. Aki hajlamos a szorongásra, elsők között a kávét célszerűk kiiktatni. Fontos, hogy koffein nemcsak a kávéban, hanem az energiaitalokban, teában, a kólában, a csokoládéban, sőt bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerekben is megtalálható.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.