Menü

Mindent a természetes probiotikumokról

Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú az immunrendszer hatékony működésében, így a betegségek megelőzésében és azok legyőzésében. A puffadás, a hasfájás, a székrekedés vagy a hasmenés mind-mind első szembetűnő jele annak, hogy a bélflóra károsodott, és a belek teljesítménye leromlott.

Probiotikus ételek

A probiotikus hatású készítmények hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a bélben található mikroorganizmusokat pótolják, a bélflórát helyreállítsák. Bár ezek tablettás vagy folyékony kiszerelésben is kaphatók, jelentős részük táplálkozás útján is bevihető a szervezetbe. Arra viszont figyelj, hogy a probiotikumok prebiotikus ételekkel együtt fogyasztva a leghatékonyabbak!

Sok jótékony baktériumtörzs a tejsavas erjedésben vesz részt, így az erjesztett ételekből érhető el. A savanyú káposztában emellett élelmi rostok, A-, K- és sok C-vitamin, magnézium, vas is található, illetve gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.

Az erjesztéssel előállított élelmiszerek, így a kovászos uborka is jó forrása a probiotikumoknak. Az uborka K-vitamint és káliumot is tartalmaz, ami védi a szívet, a bolti, esetenként magas sótartalmú savanyúsággal mégis vigyázni kell magas vérnyomás esetén.

A miso fermentált szójababból, árpából vagy barna rizsből készül koji gombával. Főként az ázsiai konyhákban ismert, de egyre elérhetőbb itthon is, ami jó hír, mert szuper probiotikum, védi a csontok és az idegrendszer egészségét. A japán levesek fontos alapanyaga.

Kiegészítők: probiotikumokhoz kiegészítőkből is hozzájuthatunk, nemcsak élelmiszerekben találjuk meg őket. Noha olyan mértékben nem tartalmaznak tápanyagokat, mint egy étel, könnyű használni őket. Ha úgy érezzük, megfelel ez a módszer, konzultáljunk orvosunkkal a számunkra hasznos mennyiségről. Amennyiben betegek vagyunk vagy immunrendszer-problémáink vannak, óvatosnak kell lennünk a probiotikumokkal!

Milyen formában érdemes probiotikumot szedni?

Felmerül a kérdés, melyik módszer a hatékonyabb, ha probiotikumokat tartalmazó tejterméket, joghurtot fogyasztunk, vagy ha probiotikum tartalmú tablettát, kapszulát, esetleg oldatot szedünk. Természetesen mindkettő hatékony, egyik probiotikum nem jobb, vagy rosszabb. A különbség a baktériumok számában van. A joghurtban sok más egyéb anyag mellett, egységnyi mennyiségben, a baktériumok száma kevesebb lehet, mint az egy tablettában vagy kapszulában koncentráltan jelenlévő baktériumok száma.

Ugyancsak különbség lehet a baktérium fajtáiban. A leggyakoribb probiotikumok a laktobacilusok, ezeknek is több faja van. Ha gyorsan, hatékonyan, nagy mennyiségű probiotikumot akarunk bevinni a szervezetbe, érdemes a tablettás-kapszulás, esetleg oldatos módszert választani. Ezt természetesen tehetjük kúraszerűen, 3-6 hónapon keresztül, majd rövidebb-hosszabb szünet után újra kezdhetjük a kúrát. A probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket is fogyaszthatjuk mindennap, és kúraszerűen is. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

Szervezetünket a barátságos, probiotikus baktériumok milliárdjai védik. A „modern” életstílus és a helytelen táplálkozási szokások, a konzervált élelmiszerek, a nap, mint nap szervezetünkbe kerülő gyógyszerek és kemikáliák folyamatosan ártanak hasznos baktériumainknak. A segítő baktériumok lecsökkenése a sejtes immunválasz meggyengülését és a humorális immunválasz túlzott aktivitását eredményezheti.

Fontos tehát, hogy az egészség fenntartása érdekében időről időre pótoljuk láthatatlan segítőinket.

Szerző: Udvari Fanni

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.