Menü

Különleges hobbik 2. – pirogravírozás

A faégetés hazánkban nagyobb érdeklődésnek örvend, mint máshol Európában. Nem egy népszerű hobbi, de egyre népszerűbbé válik. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a faégetés több puszta mesterségnél, a pirogravírozás ugyanis igazi művészet!

A legrégebb óta afrikai törzsek égettek mintákat bőrre vagy fára, de a faégetés technikájának fejlődése csak a XIX. század végén történt meg. Egy Alfred Smart nevezetű ausztrál építész fedezte fel, hogy vízbázisú festékeket hő segítségével fel lehet vinni fára. A fejlődés hatására sok országban tradícionálissá vált: Romániában, Argentínában és hazánkban is. Itthon gyakran találkozhatunk faégetőkkel kirakodóvásárokon, ahol vágódeszkára, fakanalakra és egyéb konyhai faeszközökre készítenek egyedi mintákat. Sőt, sokan elég komolyan űzik ezt a mesterséget, hiszen akár portrét vagy nagyobb volumenű alkotásokat is képesek beleégetni egy fadarabba. Van Gogh is készített fába égetett alkotást.

Szerencsére ehhez a hobbihoz sem kell sok eszköz: szükség van bőrre vagy fára, amire égetünk, illetve egy pákára, amivel égetünk. Ezekre sem kell sokat költeni művészboltokban, hiszen már szupermarketekben is elérhetőek megfizethető áron. A pákához beszerezhetünk különböző fejeket, amik más-más mintát égetnek bele a fába. Ezekkel a fejekkel tudjuk az árnyalatokat is szabályozni. Fából érdemes világos tónusút választani, hiszen azon gyönyörűen fog látszódni az égetett minta. Ezért érdemes pirogravírozni bükkre, nyírfára vagy tölgyre.

Pákából többfajta kapható: a gázzal működő pirográf egyszerűen használható, nincs vezeték, ami megéghetne használata során. Az egyszerű pirográf elektromos árammal működik, felmelegszik és már használható is. A profik szabályozható forrasztó állomásokat és forrasztópákát használnak, a nevében is benne van, hogy a hőfok állítható.

A kiválasztott faeszközre mindenképpen érdemes először felvázolni, felrajzolni a kívánt mintát. Sokan számítógépen terveznek meg előre egyedi grafikákat, amit majd ráégetnek a kiválasztott tárgyra. Egy kis fadarabkán érdemes előre kipróbálni a páka fejét és a hőfokot, hogy az nekünk tetsző legyen, hiszen radírozni és törölni nem tudunk.

A hő veszélyes dolog, ezt jól tudjuk, de csodás dolgokra képes. A különböző hőfok sötétebb és világosabb árnyalatokat képes létrehozni. Viszont nagyon kell vigyázni, mert ha árammal működő az eszközünk, és ha nem figyelünk, a vezeték meg is éghet. Komoly égési sérülések is keletkezhetnek, hiszen némelyik pirográf 570 fokig is képes felmelegedni.

Nagypál Anna

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.