Menü

Vegyél egy mély levegőt…

Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

A stressz kezelésére sok lehetőségünk van. Tudatos önnyugtatás, egészséges életmód és sport vagy magnézium rendszeres szedése. Ezek közé tartoznak azok a technikák is, amik a légzés segítségével csökkentik az idegességet és stresszt.

Fontos, hogy külön odafigyeljünk a stresszes időszakokban magunkra, mivel a folyamatos idegeskedés és nyomás az egészségünkre is káros.

Öt ujjas technika

Ehhez a technikához csak te kellesz, semmi külön eszközre nincs szükség az elvégzéséhez.

Nyisd ki a tenyeredet és a másik kezed mutatóujját érintsd a kisujjad külső oldalához. Belégzéskor kezd „felfelé”, az ujjbegy irányába haladni. Szép lassan addig szívd be a levegőt, amíg elértél az ujjbegyig, ott indult tovább a kisujj belső szélén és folyamatosan fújd ki a levegőt. Haladj így, lassú tempóban, végig az összes ujjadon.

Amikor a hüvelykujjhoz értél, fordulj meg és indul el visszafelé. A hüvelykujjad külső oldalánál belégzés, a belsőnél kilégzés. Csak lassan be és ki.

A mély levegők során a szapora szívverés lelassulhat, a szervezet egy sokkal nyugodtabb állapotba kerülhet. Az agy két feladatra is koncentrál a gyakorlat közben: a légzésre és a mutatóujj mozgására. Ezáltal elkerül a fókusz a stresszforrásról, az elménk és a testünk is higgad és nyugodt állapotba kerülhet

Számolj!

Hasonló technika ez is, azonban is még a kezeidre sem lesz szükséged! Csupán csukd le a szemeidet, helyezkedj kényelmes állapotba és lélegezz be 4 másodpercig (lehet 6 vagy 8 is), tartsd bent a levegőt szintén 4 másodpercig, fújd ki a levegőt ugyanennyi ideig és végül ne vegyél levegőt megint 4 másodpercig. Ezt követően ismételd meg a gyakorlatot, amíg úgy érzed, jobban lettél. Ezt a technikát a képzett kommandósok is használják, akik életük során számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol nyugodtnak és higgadtnak kell maradniuk.

A stressz leküzdésének egyik útja a légzés. Egyszerű technikák, amikhez semmi más nem kell csak egy kis koncentráció.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.